Mai 27, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Igor Dodon: Acest Guvern va lucra până la sfârșitul mandatului Parlamentului

02 Decembrie 2019 17:08 157 0

Preşedintele Igor Dodon consideră că actualul Guvern ar putea lucra până la sfârşitul mandatului Parlamentului actual.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat luni, într-un interviu pentru agenţia rusă TASS, transmite stiri.md.

"Sunt sigur că guvernul Chicu, care nu este format pe afiliere de partid, ci din tehnocraţi care ştiu ce să facă, va restabili administraţia publică. Actualul cabinet poate să funcţioneze până la următoarele alegeri parlamentare din 2023. Nu cred că opoziţia, care vorbeşte atât de mult despre reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, nu va susţine acţiunile guvernului în această direcţie. Sau, de exemplu, va refuza să voteze bugetul iniţiativelor sociale propuse, care vizează îmbunătăţirea bunăstării populaţiei", a spus Dodon.

Potrivit lui, în ciuda faptului că guvernul este "minoritar", "nu va fi nicio indulgenţă".

"Vom continua reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei. Toate cazurile de rezonanţă vor fi investigate, cei care se fac vinovaţi de infracţiunile comise în timpul regimului lui Plahotniuc vor răspunde conform legii. Această sarcină am stabilit-o pentru organele de drept, inclusiv pentru noul procuror general Alexandru Stoianoglo", a subliniat Preşedintele.

El consideră că, dacă fracţiunea Partidului Democrat decide să demită guvernul Ion Chicu şi să creeze o alianţă cu blocul ACUM, atunci "acest lucru va duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului".

"Dar aşa cum au arătat recentele alegeri locale, democraţii, care controlează aproape o treime din mandate, la fel ca şi alte partide de opoziţie, nu sunt pregătiţi pentru o nouă campanie electorală. Ei riscă să-şi reducă de câteva ori reprezentanţa în legislatură, iar socialiştii - să o crească. Dacă cineva din fosta conducere a democraţilor doreşte să joace "ruletă americană", bazându-se pe Plahotniuc, care a fugit în SUA, nu cred că ceilalţi membri ai partidului vor fi de acord să se împuşte în picior", a spus şeful statului.

În acelaşi timp, el a amintit că PSRM şi PDM nu au creat o coaliţie, "nu au convenit acţiunile comune, nu au stabilit un program pentru o anumită perioadă". De asemenea, el exclude crearea unei astfel de coaliţii în viitor.

"Socialiştii, aşa cum am mai spus, nu vor începe niciodată să formeze majoritatea de guvernare prin cumpărarea de deputaţi, aşa cum a făcut Plahotniuc. De asemenea, nu intenţionăm să creăm coaliţie cu Partidul Democrat, care este încă destul de toxic pentru orice guvernare comună. Deci, zvonurile despre o nouă dictatură nu au nicio bază", a spus Dodon.

© 2019 NewsIN