Mai 27, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al lui Nicolae Pascaru, candidat supleant pe lista Partdidului Socialiștilor. Mandatul a devenit vacant ca urmare a cererii de demisie a fostului deputat Oleg Teterea.

Documentul semnat de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost publicat de deputatul PSRM, Bogda Țîrdea.

DOC Un nou deputat în fracțiunea PSRM din parlament. Curtea Constituțională a validat mandatul

DOC Un nou deputat în fracțiunea PSRM din parlament. Curtea Constituțională a validat mandatul

Candidatura lui Nicolae Pascaru a fost înaintată spre validare după ce deputatul Oleg Teterea a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de director la Chișinău-Gaz.

Nicolae Pascaru a declarat că pentru el este o onoare să se implice în activitatea parlamentară și speră că activitatea sa va fi una eficientă.

Nicolae Pascaru este jurist, magistru în științe politice, profesor-antrenor, fondator și președinte al Federației „Voievod”, activist, blogger.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, socialistul a candidat și pe circumscripția uninominală nr. 37. Victoria i-a aparținut, însă, candidatului blocului ACUM, Petru Frunze.

Oleg Teterea și-a depus mandatul de parlamentar pentru funcția de director al Întreprinderii „Chișinău-Gaz”.

Un bărbat din India a fost arestat pentru că și-a omorât soția aruncând cu o cobră în ea. Femeia se recupera după ce soțul încercase să o ucidă cu ajutorul unei vipere.

Poliția din statul indian Kerala a declarat că Sooraj, de 27 de ani, și-a ucis soția, Uthra, cu o cobră pe care a eliberat-o în domitorul ei, după ce a eșuat în prima sa tentativă, când a vrut să o omoare cu o viperă, scrie Daily Mail.

Oamenii legii spun că din înregistrările telefonice ale bărbatului reiese că acesta a contactat crescători de șerpi veninoși și a urmărit pe internet videoclipuri cu șerpi.

Prima dată a încercat în martie, când a cumpărat o viperă Russell, extrem de veninoasă, pe care a eliberat-o asupra soției sale.

Uthra a supraviețuit, dar a avut nevoie de aproape două luni de spitalizare, a declarat Ashok Kumar, oficial al poliției.

În cele din urmă femeia a fost externată și se recupera în casa părinților ei, când bărbatul a decis să acționeze din nou.

A omorât-o pentru a păstra averea

De data aceasta Sooraj a cumpărat o cobră, pe care a eliberat-o în dormitorul unde dormea soția sa.

Femeia a fost din nou mușcată și a fost dusă la spital, unde i s-a constatat decesul.

Anchetatorii spun că cei doi nu se înțelegeau foarte bine, iar bărbatul, care era funcționar bancar, a decis să o omoare pentru că un eventual divorț ar fi implicat returnarea către familia femeii, una înstărită, a întregii lor averi- 100 de monede de aur, o mașină nouă și 500.000 de rupii (circa 20.000 de dolari) în numerar.

Cei doi aveau împreună un copil în vârstă de un an.

 

Doi medici germani susțin că grupurile de turiști ar putea declanșa un nou val de cazuri de coronavirus, relatează Deutsche Welle.

”Dacă te duci singur pe plajă, nu contează unde, evident că nu e o problemă. Dar, dacă intri într-un bar unde sunt o mulțime de oameni, acest lucru poate avea rezultate neplăcute”, a declarat Max Geraedts, medic și cercetător la Universitatea din Marburg, potrivit agenției dpa.

”Foarte puțini oameni imuni”

Geraedts a precizat că turiștii pot readuce virusul în țările de origine atunci când revin din călătorii. El a mai spus că turiștii reprezintă un risc și pentru localnicii din țările de destinație, dar și pentru sisteme medicale din state mai puțin dezvoltate.

″Ținând cont de faptul că doar foarte puțin oameni ar putea fi imuni, e clar că noul coronavirus se poate răspândi foarte rapid”, a declarat și Hajo Zeep, expert la Institutul de epidemiologie Leibnitz din Bremen.

Studii publicate săptămâna trecută în Suedia și Italia au arătat că doar 7% din populație a dezvoltat anticorpi pentru COVID-19, scrie euractiv.ro.

Noi focare în Germania

Germania a implementat primele măsuri de relaxare la începutul lunii mai, ceea ce a dus la apariția unor noi focare.

Cel puțin 10 persoane, inclusiv proprietarul unu local, au fost infectate cu COVID-19 după o petrecere privată care a avut loc într-un restaurant din nordul Germaniei. Aproximativ 70 de persoane care au intrat în contact cu cei infectați au fost plasate în carantină.

40 de persoane au fost confirmate pozitiv în Frankfurt am Main și în împrejurimi în urma unei slujbe la o biserică baptistă, care a avut loc pe 10 mai, potrivit Tagesspiegel.

Doctorul Mike Ryan de la Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că este posibil chiar și un al treilea val al epidemiei. Și pandemia de gripă spaniolă din 1918 a avut trei valuri.

 

Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din Italia, Albano Carrisi, a ajuns ținta ironiilor pe rețelele sociale, scrie Repubblica.

Acesta a găsit un mod inedit de a spune că așteaptă în curând un final al pandemiei de Covid-19.

”Omul a distrus dinozaurii, o să oprească și coronavirusul”, a declarat artistul la emisiunea Domenica In de la postul public de televiziune Rai Uno.

”Cum ar fi ca omul să nu distrugă acest mic vierme, microb, care se cheamă coronavirus? (…) Omul a învins mereu în lupta cu molimele, cu virușii, cu gripa spaniolă, cu războaiele, cu dictatorii”, a mai spus cel cunoscut sub numele de Al Bano.

”Ultimul dinozaur s-a sinucis după ce a ascultat Nostalgia Canalia”, a scris unul dintre utilizatorii twitter, care s-a referit la una dintre melodiile lui Al Bano. Alții au creat montaje foto cu Al Bano, lângă un dinozaur.

Al Bano a câștigat festivalul de la San Remo în 1984. În vârstă de 77 de ani, cântărețul Italian a înregistrat 59 de albume, iar cea mai populară melodie a sa pe youtube a aduna 113 milioane de vizualizări.

 

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 61 pacienți cu suspecție la COVID-19. Din totalul persoanelor infectate, 256 sunt în stare gravă, iar 19 pacienți sunt conectate la aparate de respirație asistată, se arată într-un comunicat publicat pe 26 mai de Ministerul Sănătății.


Alți 479 de pacienți sunt în stare de gravitate medie, iar ceilalţi în stare satisfăcătoare.

Alte 82 persoane tratate au fost externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 3884.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1501 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-352, farmaciști-20, asistenţi medicali-580, felceri-79, personal auxiliar-470 persoane.

Amintim că pe parcursul nopții au fost înregistrate 4 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus: două femei și doi bărbați.

Premierul Ion Chicu a publicat în dimineața de 26 mai decizia adoptată în ajun, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în care explică de ce anumite restricții vor fi ridicate abia din 15 iunie. Reacția vine după ce, în cadrul briefingului din 25 mai, preșdintele Igor Dodon a declarat că majoritatea restricțiilor vor fi eliminate din 1 iunie.

„Am propus să fie adaptate (eliminate, de fapt) unele restricții pentru activități economice, sportive sau social-culturale. Unele s-au acceptat de către specialiștii epidemiologi, altele – nu. Din păcate, nu s-a acceptat de către medici redeschiderea HORECA și a sălilor de sport din 1 iunie – doar din 15.06.2020. Argumentele medicilor și a reprezentanților OMS (absolut pertinente, în opinia mea) au determinat adoptarea de către CNESP a Hotărârii”, a argumentat premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că luni, 25 mai, după ședința conducerii de vârf a țării, președintele Igor Dodon a anunțat că, din 1 iunie, ar putea fi redeschise toate piețele, centrele comerciale, sălile de fitness, restaurantele și cafenelele. De asemenea, ar putea fi reluat transportul regulat de pasageri, inclusiv cursele aviatice. Șeful statului a precizat că propunerile vor fi înaintate Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, care urmează să ia o decizie finală.

Ulterior, însă, membrii Comisiei au decis ca anumite restricții cum sunt cele legate de activitatea unităților de alimentare publică, a sălilor de sport și de fitness să fie ridicate din 15 iunie și cu respectarea anumitor condiții.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat în dimineața de 26 mai despre înregistrarea altor 4 decese provocate de COVID-19.Este vorba despre două femei și doi bărbați. 

Deces 262: Femeie de 60 ani, din r-nul Ocnița, transferată din IMSP SR Ocnița, la Spitalul Clinic Bălți, pe data de 13.05.2020. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.III, diabet zaharat tip II, obezitate gr. III.

Deces 263: Bărbat de 25 ani, din r-nul Sîngerei, internat pe data de 24.05.2020, la Spitalul Clinic Bălți, în stare gravă, cu insuficiență respiratorie acută, manifestată prin edem pulmonar. Comorbidități: sindrom DOWN.

Deces 264: Femeie de 64 ani, din r-nul Ialoveni, internată pe data de 20.05.2020 la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.II, obezitate gr. III, insuficiență cardiacă cronică, cardiopatie mixtă.

Deces 265: Bărbat de 58 ani, din r-nul Anenii Noi, internat pe data de 25.04.2020 la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.II, insuficiență cardiacă cronică, angina pectoral de efort CF II, cardiopatie mixtă.

 

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7147 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 888 în Transnistria.

Un elicopter militar rus model Mi-8 s-a prăbuşit marţi, în timpul unui exerciţiu în Extremul Orient; toate cele patru persoane din aeronavă şi-au pierdut viaţa, informează un reprezentant al autorităţilor locale, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘La bord se aflau trei membri ai echipajului şi un mecanic. Toţi patru au murit’, a anunţat Romani Kopin, guvernatorul districtului autonom Ciukotka din nord-estul Rusiei, pe contul său de Instagram. ‘Cauza catastrofei ar putea fi o defecţiune tehnică a elicopterului’, a adăugat el într-un comunicat.

Incidentul a avut loc marţi în jurul orei locale 14.00 (02.00 GMT), în cursul unui zbor de încercare pe un aeroport civil şi militar din Anadîr, cel mai mare oraş din Ciukotka – un teritoriu mai mare decât Franţa, dar cu numai 50.000 de locuitori.

Este al doilea eveniment soldat cu victime în care este implicat un elicopter Mi-8. Pe 19 mai, un aparat de zbor similar al armatei ruse s-a prăbuşit în regiunea Moscovei, provocând moartea întregului echipaj.

Elicopterul Mi-8 poate fi utilizat atât pentru misiuni militare, cât şi pentru transporturi civile. Versiunile cele mai mari pot îmbarca până la 32 de persoane.

AFP menţionează că accidentele în care sunt implicate elicoptere sau avioane mici sunt frecvente în Siberia şi Extremul Orient al Rusiei, unde aeronavele sunt folosite pentru transporturi curente pe distanţe foarte mari, în regiuni slab populate.

Traficul rutier va fi suspendat pe strada Vlaicu Pârcălab din Capitală, pe tronsonul: strada M. Kogălniceanu - strada A. Bernardazzi; strada A. Bernardazzi - strada A. Mateevici. Circulaţia va fi sistată în perioada 25.05.2020 - 25.07.2020.

Măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a rețelelor de canalizare menajer-fecaloidă din zona istorică a orașului.

În perioada vizată, conducătorii auto sunt îndemnaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară sau să ocolească zona respectivă.

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Botanica și un complice al acestuia au fost reținuți de ofițerii SPIA, în comun cu Procuratura Anticorupție. Cei doi sunt cercetați penal pentru corupere pasivă.

Potrivit SPIA, omul legii a cerut mită de 20.000 de euro de la un bărbat. În schimbul banilor, polițistul i-a spus că are influență asupra persoanelor publice din cadrul organelor de drept și îl poate ajuta să scape de dosar penal pentru acțiuni de escrocherie a acestuia.

Ulterior, funcţionarul IP Botanica şi intermediarul acestuia, au primit, în trei tranșe, 7.350 de euro. Astfel, cei doi au fost reținuți. În urma perchezițiilor corporale, în automobilele și la domiciliile bănuiţilor au fost depistate și ridicate mijloace financiare obţinute ilicit.

Cercetările pe acest caz continuă.

Pagina 1 din 379
© 2019 NewsIN