Mai 27, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
Liviu Sandu

Liviu Sandu

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 2 cazuri de deces. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un comunicat de presă publicat după briefingul matinal al ministrului Viorica Dumbrăveanu din 21 aprilie. Bilanțul morților a ajuns, astfel, la 72.

Potrivit Ministerului Sănătății, victimele sunt două femei originare din Chișinău.

Deces 71: Femeie de 81 ani din mun. Chişinău, internată la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 19 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 72: Femeie de 53 ani din mun. Chişinău, transferată de la IMSP Centrul COVID – 19,  la IMSP SCM Nr.1 pe data de 13.04.2020, în stare gravă.  Pneumonie comunitară bacteriană, evoluţie severă.

Până în prezent, în Republica Moldova sunt confirmate 2 548  cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care  293 cazuri sunt înregistrate în Transnistria.

Din numărul total de cazuri, 644 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 223, medici – 169, felceri – 44, personal auxiliar – 195, farmaciști – 12, paramedici – 1.

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate 27 persoane. Pâna la ziua de azi, 505 persoane au fost tratate, iar 72 persoane au decedat din cauza COVID-19.

 

Peste 40.000 de morți de coronavirus, în SUA, este bilanțul anunțat luni de dimineață. Într-o săptămână numărul deceselor s-a dublat în America.

  • 1997 de morți într-o singură zi.
  • America are peste 700.000 de infectați.

Bilanţul morţilor din cauza noului coronavirus în Statele Unite a crescut cu aproape 2.000 într-o zi, la 40.661, potrivit unui bilanţ prezentat de Universitatea de referinţă Johns Hopkins, relatează AFP.

Noul coronavirus a ucis 37.702 de oameni în Statele Unite, iar 720.630 de contaminări au fost confirmate, a anunţat, pe de altă parte, tot duminică, Centrele americane de controlul şi prevenirea biolilor (CDC), relatează Reuters.

 

Germanii au dreptul de a desfăşura proteste politice dacă respectă regulile de distanţare socială instituite pentru încetinirea propagării noului coronavirus, a stabilit joi Curtea Constiţională, cu sediul la Karlsruhe, transmite Reuters, scrie agerpres.

Decizia nu le oferă totuşi o victorie deplină tinerilor activişti care s-au adresat Curţii după ce autorităţile locale din Giessen, landul vestic Hessa, au interzis două proteste planificate pentru această săptămână, joi şi vineri, pentru a denunţa măsura de interzicere a adunărilor de mai mult de două persoane în public.

Activişti pro-democraţie din Giessen spun că măsurile de izolare încalcă libertatea de adunare, o prevedere cheie a legii fundamentale germane.

Ei au sesizat Curtea Constituţională după ce două instanţe inferioare le-au dat câştig de cauză autorităţilor locale din Giessen şi au menţinut interzicerea demonstraţiilor, chiar dacă organizatorii promiseseră că vor respecta în timpul marşului regulile de distanţare socială.

Dar, dând o lovitură autorităţilor dornice să menţină în vigoare măsurile stricte de distanţare socială, Curtea a stabilit că o interdicţie generală ar fi neconstituţională şi a dispus revizuirea deciziei, abţinându-se totuşi de la a da undă verde demonstraţiilor plănuite la Giessen.

Potrivit Curţii de la Karlsruhe, preocupările de sănătate legate de pandemie nu constituie un temei – o bază pentru o interdicţie generală asupra demonstraţiilor.

‘Autorităţile locale au asumat în mod incorect că dispoziţiile date de guvernul ladului Hessa pentru lupta împotriva coronavirusului includ o interdicţie generală asupra adunărilor de mai mult de două persoane care nu locuiesc în aceeaşi gospodărie, şi au încălcat astfel dreptul constituţional de întrunire’, arată judecătorii.

Curtea adaugă că autorităţile locale din Giessen şi cele două instanţe inferioare trebuie să folosească decizia sa pentru a lua o nouă hotărâre dacă să permită sau nu ca protestele să continue în anumite condiţii sau să le interzică.

Germania a făcut faţă mai bine pandemiei decât majoritatea celorlalte state vest-europene, precum Italia, Spania şi Franţa, înregistrând până acum doar puţin sub 3.600 de decese din cele 130.450 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate.

Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri că Germania a reuşit un succes fragil şi că vor fi făcuţi paşi mici în direcţia eliminării restricţiilor, începând cu o redeschidere parţială a magazinelor săptămâna viitoare şi a şcolilor pe 4 mai.

Decizia de joi a Curţii Constituţionale ar putea deschide uşa pentru demonstraţii pe străzile din Germania.

Chiar înainte de pronunţarea hotărârii, grupări de stânga au promis că îşi vor ţine pe 1 mai demonstraţiile anuale de Ziua Muncii şi petrecerile de stradă în oraşe ca Berlin şi Hamburg, în ciuda faptului că evenimentele au fost anulate de autorităţi din cauza epidemiei.

‘Noi decidem dacă festivalul de 1 Mai are loc la Berlin, nu poliţia, nu autorităţile locale sau guvernul federal’, a declarat un grup de stânga.

Regulile de distanţare socială au fost criticate şi de Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), care a cerut guvernului să-şi anuleze decizia de a ţine bisericile închise în timpul Paştelui.

Potrivit OMS, alimentația și hidratarea corespunzătoare sunt vitale în această perioadă. Persoanele care au o dietă echilibrată sunt de regulă mai sănătoase, cu sistem imunitar mai puternic și cu un risc mai scăzut de boli cronice și infecțioase.

Prin urmare, specialiștii OMS spun că în această perioadă oamenii ar trebui să consume zilnic o varietate de alimente proaspete, neprocesate, pentru a aduce un aport de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți de care are nevoie organismul uman. De asemenea, este important consumul de apă, iar zahărul, grăsimea și sarea trebuie evitate, pentru a reduce semnificativ riscul de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

Mâncați alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi

Mâncați fructe, legume, linte, fasole, nuci și cereale integrale și alimente care provin de la animale: carne, pește, ouă și lapte.

 

Mâncați zilnic: 4 porții de fructe, 5 porții de legume, 180 g boabe și 160 g carne și fasole (carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar de pasăre de 2−3 ori pe săptămână).

Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, în locul alimentelor bogate în zahăr, grăsimi sau sare.

Nu gătiți în exces legumele și fructele, deoarece sunt îndepărtate vitamine importante.

Atunci când folosiți legume și fructe din conserve sau uscate, alegeți unele fără adaos de zahăr.

Apa trebuie consumată zilnic, în cantități suficiente

Apa este esențială pentru viață, pentru că transportă în sânge nutrienți, reglează temperatura corpului și purifică organismul.

Potrivit specialiștilor OMS, trebuie consumate între 8 și 10 căni de apă în fiecare zi.

Apa este cea mai bună alegere, dar pot fi consumate și alte băuturi, din fructe și din legume care conțin apă, de exemplu suc de lămâie (diluat în apă și neîndulcit), ceai și cafea. Însă aveți grijă să nu consumați prea multă cofeină și evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele și, în general, orice băutură care conține zahăr.

Consumați cantități moderate de grăsimi și ulei

Consumați grăsimi nesaturate (de exemplu, cele din pește, avocado, nuci, ulei de măsline, soia, floarea soarelui și porumb), în locul celor saturate, cum sunt cele din carnea grasă, unt, ulei de palmier, smântână.

Alegeți carnea albă, ideal ar fi de la păsările de curte și peștele, care, în general, au un conținut scăzut de grăsimi. Consumați mai rar carne roșie. Evitați carnea procesată, deoarece are un conținut ridicat de grăsimi și sare. Când se poate, înlocuiți carnea cu produse din lapte cu conținut redus de grăsimi.

Evitați grăsimile produse industrial care se găsesc în alimente procesate, fast-food, pizza congelată.

Reduceți cantitățile de sare și zahăr

Când gătiți și pregătiți mâncarea, reduceți cantitatea de sare și condimente bogate în sodiu. Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță) și folosiți sare iodată.

Limitați consumul de băuturi răcoritoare sau acidulate și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr (sucuri de fructe, concentrate și siropuri din fructe).

Alegeți fructe proaspete în loc de prăjituri și ciocolată.

Lombardia, regiunea italiană cea mai afectată de epidemia de COVID-19 cu peste 11.300 de morţi din cele 21.600 decese înregistrate în ţară, vrea să-şi relanseze activităţile economice în 4 mai odată cu ridicarea măsurilor de izolare, potrivit AFP.

Noi am lansat un program pentru redeschiderea activităţilor în 4 mai”, a scris pe Facebook Attilio Fontana, preşedintele acestei regiuni din nord, cea mai bogată din Italia, şi membru al Ligii, formaţiunea de extrema-dreaptă condusă de Matteo Salvini.

Italienii sunt în izolare din 9 martie şi această măsură este în vigoare până în 3 mai inclusiv. Toate activităţile neesenţiale sunt sistate până la acea dată, cu excepţia câtorva timide derogări acordate în ultimele zile, precum redeschiderea librăriilor, papetăriilor şi magazinelor de îmbrăcăminte pentru copii.

Programul Lombardiei urmează să se adapteze “noii normalităţi” care se va baza pe cei patru D: Distanţare socială, Dispozitive de securitate, precum măşti şi mănuşi, Digitalizare - telemuncă atunci când este posibil - şi Diagnostic, cu o multiplicare a testelor, continuă Fontana, potrivit Agerpres.

“Trebuie să ne mişcăm rapid, trebuie în orice caz să căutăm să repornim”, a declarat în cursul dimineţii Fontana în faţa aleşilor locali, subliniind totodată că imperativul rămâne “garantarea sănătăţii concetăţenilor noştri”.

Responsabilii Lombardiei au fost criticaţi pentru încetineala în luarea unor măsuri care ar fi putut permite să fie salvate vieţi, precum instaurarea zonelor roşii, unde fuseseră identificate focare de COVID-19.

Intenţia Lombardiei de a redeschide numeroase activităţi în 4 mai este destul de criticată.

Ministrul adjunct al dezvoltării economice Stefano Buffagni, membru al Mişcării 5 Stele (antisistem) a calificat-o drept “eroare”. Potrivit lui, ea “riscă să alimenteze confuzia printre cetăţeni şi întreprinderi” dacă fiecare din cele 21 de regiuni italiene, care au o importantă autonomie decizională în numeroase sectoare, ia măsuri valabile doar pe teritoriul său.

“Sper că vom putea să începem în zilele următoare, din 4 mai, o reluare progresivă” a activităţilor, a insistat Fontana.

“Facem un efort uriaş pentru a combate acest virus, dar înfrângerea sa definitivă este încă departe, ea nu va avea loc decât atunci când vom avea un medicament împotriva COVID-19. Până când se va întâmpla aceasta, va trebui să ne organizăm vieţile pentru a coabita cu acest virus”, a concluzionat el.

Oprirea activităţilor economice apasă greu asupra Italiei şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 9,1% în peninsulă în 2020.

Parlamentul European se reuneşte joi într-o sesiune specială pentru a discuta despre un răspuns comun al statelor membre ale Uniunii Europene la pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, transmite dpa.

Sesiunea va începe la ora locală 09:00 (07:00 GMT), în prezenţa preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

Eurodeputaţii urmează să adopte o rezoluţie prin care se cere o protecţie mai mare pentru cetăţenii UE în faţa crizei actuale, sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre şi o strategie uniformă de ridicare a măsurilor de urgenţă.

Proiectul de rezoluţie critică atitudinea Ungariei şi a Poloniei în timpul crizei actuale, transmite Agerpres.

Calendarul obişnuit al europarlamentarilor este în prezent suspendat din cauza restricţiilor impuse pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Un număr mare eurodeputaţi vor participa online la sesiunea de joi a PE şi îşi vor exprima votul de la distanţă. Procedura de vot se va prelungi până joi noaptea, iar preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, va anunţa rezultatele în cursul zilei de vineri.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs conform căreia restricţiile impuse în statele UE pentru stoparea răspândirii noului coronavirus au fost necesare, dar ele au venit cu un preţ economic enorm şi nu pot dura la infinit, însă înaintea ridicării lor este nevoie să fie îndeplinite criteriile epidemiologice, să se asigure o capacitate suficientă a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii şi o testare extinsă a populaţiei.

Deşi blocul comunitar este încă în faza critică a menţinerii sub control a pandemiei, măsurile extraordinare pe care statele membre şi UE au fost nevoite să le ia dau rezultate. Datorită lor a fost încetinită răspândirea virusului şi s-au salvat mii de vieţi omeneşti. Totuşi, aceste măsuri şi incertitudinea pe care o aduc au costuri uriaşe pentru populaţie, societate şi economie şi nu pot dura la infinit, a subliniat executivul comunitar.

Comisia Europeană a mai recomandat ca eforturile de prevenire a răspândirii virusului să fie continuate prin campanii de sensibilizare care să încurajeze populaţia să menţină practicile solide de igienă şi distanţarea socială.

În dimineața zilei de astăzi a fost înregistrat încă un deces provocat de infecția cu coronavirus de tip nou. Informația a fost confirmată în cadrul briefingului matinal din 16 aprilie, de către Oleg Creciun, directorul Spitalului raional Cahul. Bilanțul deceselor din Republica Moldova din cauza coronavirusului de tip nou a ajuns, astfel, la 47.

„Este vorba despre un pacient de 72 de ani originar din suburbia municipiului Cahul care a fost internat pe 12 aprilie cu agravare bruscă în data de 14. Ieri a fost intubat. Din păcate, la 5:40 a fost constatat decesul”, a precizat directorul instituției.

Totodată, astăzi va fi externat primul pacient tratat care a fost internat în spitalul raional Cahul. Alți trei pacienți se pregătesc pentru externare.

Amintim că, din 17 martie, în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență națională pe o perioadă de 60 de zile din cauza răspândirii coronavirusului de tip nou. Până în prezent, au fost diagnosticate 1914 persoane în condiții de laborator și 135 telefonic de către medicii de familie. Potrivit ministrului Sănătății, 195 de persoane sunt în stare gravă.

Au fost înregistrate 235 de cazuri de vindecare.

Autoritățile, dar și Mitropolia Moldovei au îndemnat oamenii să nu participe la slujba de Înviere care va avea loc în noaptea de 19 aprilie, pentru a evita riscul de infectare cu COVID-19.

Măsurile care se referă la taxele pentru extragererea minereurilor utile și cea care vizează articolele de tutungerie, incluse în pachetul de măsuri elaborat de guvernul Chicu în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi revăzute. Declarația a fost făcută de către deputatul Nicolae Ciubuc, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Parlamentarul a precizat că decizia a fost luată în cadrul ședinței din 15 aprilie a consiliului coaliției de guvernare și urmează să fie examinată în câteva zile de către guvern.

Parlamentarul a precizat că s-a recurs la această decizie pentru a se evita speculațiile și discuțiile.

Vom insista ca proiectul de lege să fie supus dezbaterilor în plenul parlamentului, astfel încât să excludem toate interpretările”, a precizat deputatul PDM.

Totodată, parlamentarul a subliniat că măsura care vizează duty free-urile va rămâne neschimbată.

„În ceea ce ține magazinele Duty Free, eu consider și probabil că această lege nu va suporta careva modificări din simplul motiv că scopul acestei legi este așteptat de producătorii autohtoni, care reieșind din situația creată în toamna anului trecut, sunt supuși impozitării duble plății accizelor sau a TVA-ului și sunt defovarizați în comparație cu producția din afara țării. Este o prevedere foarte bună și dacă va fi nevoie de argumentare suplimentară noi vom face acest lucru, dar este o măsură bună și trebuie menținută”, a menționat Ciubuc.

Nicolae Ciubuc a mai spus că măsura propusă ar avea drept scop repararea unei „gafe” comise de guvernul Maia Sandu, după ce au fost anulate facilitățile pentru magazinele duty-free amplasate la intrarea în țară.

„Respectiv, ca rezultat al modificărilor, magazinele duty free nu au fost lichidate pentru că au fost lăsate să activeze până la expirarea licenței. Ca rezultat, anumite produse autohtone sunt supuse accizelor și TVA-ului. Am venit cu această măsură ca să nu discriminăm plasarea în rețelele comerciale, inclusiv în magazine duty free”, a argumentat Ciubuc.

Amintim că, pe 14 aprilie, premierul Ion Chicu a anunțat că guvernul va promova repetat măsurile incluse în legea pentru care și-a asumat răspunderea, însă a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

Printre acestea se numără și măsurile privind taxele aeroportuare și diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA,

Șeful executivului a argumentat decizia prin faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea respectivă nu din motivul conținutului, ci a procedurii prin care fusese adoptată.

Amintim că magistrații de la Curtea Constituțională au decis luni, 13 aprilie, că legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie este neconstituțională.

Anterior, opoziția a acuzat guvernul că a inclus în setul de măsuri anti-criză anumite prevederi care nu ar avea legătură cu pandemia de COVID-19.

Experţi în sănătate, mediu şi microbiologie de la Universităţile din Oregon şi California recomandă tuturor să deschidă geamurile locuinţelor cât mai des posibil,

după ce ultimele studii arată că noul coronavirus se poate răspândi chiar şi prin intermediul aerului condiţionat, scrie Newsweek.

Potrivit echipei de cercetători, majoritatea oamenilor petrec mai mult de 90 la sută din viaţa lor zilnică în mediul construit, ceea ce favorizează infectarea,

fie că este vorba de interacţiuni strânse cu alte persoane, atingerea suprafeţelor sau respirarea aerului contaminat.

De asemenea, modul în care o clădire este ventilată şi modul în care căile prin care circulă aerul într-un spaţiu închis pot afecta ce microbi sunt prezenţi, au explicat autorii.

Având în vedere utilizarea potenţială a sistemelor de filtrare a aerului, autorii au descoperit că majoritatea virusurilor, inclusiv coronavirusul, sunt prea mici pentru a fi prinse de vreun sistem de filtrare.

Cei care au sisteme de filtrare a aerului ar trebui să aibă grijă să nu recirculeze aerul interior, care „ar putea creşte potenţialul de transmisie”.

Menţinerea filtrelor de aer instalate şi întreţinute corespunzător a acestora ar putea contribui la reducerea răspândirii SARS-CoV-2, potrivit studiului.

Un grup separat de oameni de ştiinţă din China au analizat la rândul lor felul în care mediului construit ar putea duce la răspândirea SARS-CoV-2.

În realizarea studiului lor, cercetătorii au descoperit că trei familii din Guangzhou, China, s-au îmbolnăvit după ce au luat masa la un restaurant care nu avea geamuri şi era aerisit cu un sistem de aer condiţionat.

Una dintre familii s-a întors recent în oraşul central chinez Wuhan, epicentrul original al pandemiei. Share 4/16/2020 Aerul condiţionat ajută la răspândirea noului coronavirus.

Cei care au sisteme de filtrare a aerului ar trebui să aibă grijă să nu recirculeze aerul interior, care „ar putea creşte potenţialul de transmisie”.

Menţinerea filtrelor de aer instalate şi întreţinute corespunzător a acestora ar putea contribui la reducerea răspândirii SARS-CoV-2, potrivit studiului.

Un grup separat de oameni de ştiinţă din China au analizat la rândul lor felul în care mediului construit ar putea duce la răspândirea SARS-CoV-2.

În realizarea studiului lor, cercetătorii au descoperit că trei familii din Guangzhou, China, s-au îmbolnăvit după ce au luat masa la un restaurant care nu avea geamuri şi era aerisit cu un sistem de aer condiţionat.

Una dintre familii s-a întors recent în oraşul central chinez Wuhan, epicentrul original al pandemiei. 

Când vine vorba despre coafarea părului, s-ar putea să consideri că sunt suficiente un uscător de păr, o placă de îndreptat părul și un ondulator. Dar adevăratul aliat în această situație ar putea fi de fapt modul în care l-ai spălat.

Șamponul îți poate lăsa părul fără strălucirea pe care ți-o dorești atunci când alegi un produs, susține hairstilistul celebrităților Jen Atkin, ceea ce poate afecta stilul. Așadar, trebuie să cauți produsul potrivit, ceva care îți curăță părul, dar cel mai important să îl mențină hidratat.

Dacă ai părul vizibil uscat, caută un șampon care să-l hidrateze. Cu toate acestea, Atkin sugerează că toate tipurile de păr ar putea beneficia de astfel de formule – da, chiar dacă preocuparea ta principală este lipsa de volum sau firul subțire. Există numeroși factori care îl pot usca și mai tare, în afară de apă: poluarea, umiditatea, vopseaua de păr. Așadar, pe lângă șampon și balsam ai nevoie de produse pentru îmblânzirea părului rebel dar și pentru repararea vârfurilor despicate.

Secretul este să cauți ingrediente în șamponul și balsamul tău care să hidrateze părul și să-l facă mai strălucitor, fără să-l încarce. Textura naturală a părului va părea mai sănătoasă, indiferent dacă ai păr drept sau cu bucle.

Pentru părul care nu este nici foarte subțire, nici prea gros, Atkin sugerează alegerea unei formule bogate în vitamine pentru a stimula strălucirea – de exemplu, un șampon pentru părul mediu, care conține extract de kumquat, un fruct bogat în vitaminele A, B și C. Apoi, pentru păr mai gros, untul de shea este încă unul dintre cele mai bune ingrediente pentru o hidratare profundă.

În ceea ce privește persoanele cu părul foarte subțire, evitați folosirea produselor care promit să vă ofere volum. În schimb, căutați un șampon care să vă întărească firul de păr, ceva care conține ingrediente precum biotina și keratina.
Pagina 1 din 341
© 2019 NewsIN