0 47

COVID-19 este definită de oamenii de știință ca fiind o boală respiratorie, însă ultimele studii demonstrează că virusul SARS-CoV-2 afectează și alte organe importante, inclusiv inima.

Problemele cardiace au reprezentat unul dintre factorii determinanți în decesele legate de COVID-19 și chiar pacienții care au experimentat simptome ușoare de COVID-19 prezintă semne de disfuncție cardiacă la câteva luni după recuperare.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul Gladstone ajută la explicarea modului în care SARS-CoV-2 provoacă daune asupra celulelor cardiace. Rezultatele studiului, publicate pe bioRxiv, arată efectele neașteptate ale virusului asupra structurii celulelor cardiace în laborator, precum și asupra țesutului cardiac de la pacienții cu COVID-19.

Realizatorii studiului, Todd C. McDevitt și Bruce R. Conklin, în colaborare cu directorul Institutului de Virologie Gladstone, Melanie Ott, au expus celulele la diferite doze de SARS-CoV-2.

“Chiar de la începutul experimentelor, am observat că multe dintre cardiomiocite ((celulele muşchiului cardiac) prezentau unele caracteristici foarte ciudate. Ceea ce vedeam era complet anormal; în întreaga mea experiență în studiul cardiomiocitele, nu mai văzusem niciodată așa ceva”, a declarat McDevitt, care este, de asemenea, profesor de bioinginerie și științe terapeutice la UC San Francisco (UCSF).

Echipa de cercetători a observat că atunci când au expus cardiomiocitele la SARS-CoV-2, sarcomerele din unele celule păreau să fie tăiate în fragmente mici, cu fragmente de dimensiuni regulate. De obicei, sarcomerele – unități ale fibrelor musculare din celulele inimii – sunt organizate în filamente lungi aliniate în aceeași direcție. Aceste sarcomere controlează contracția coordonată a celulelor inimii pentru a produce bătăile normale ale inimii.

„Întreruperile sarcomerului pe care le-am descoperit ar face imposibil ca celulele musculare cardiace să bată în mod corespunzător”, a explicat Bruce R. Conklin, care este și profesor de medicină, farmacologie celulară și moleculară și oftalmologie la UCSF.

Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că ADN-ul nuclear părea să lipsească din multe dintre celulele inimii. Fără ADN, celulele nu mai pot îndeplini funcții normale.

“Este echivalent cu o moarte cerebrală la nivelul celului. Chiar și după studierea literaturii științifice și discuții cu alți colegi, nu am putut găsi aceste caracteristici celulare anormale în niciun alt model de boală cardiacă. Credem că sunt unice pentru SARS-CoV-2 și ar putea explica afectările cardiace prelungite observate la mulți pacienți cu COVID-19”, a mai explicat Bruce R. Conklin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata