9 iunie – zi de doliu național în Republica Moldova în memoria lui Iurie Sadovnic

0 144

Ziua de 9 iunie, atunci când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, a fost declarată zi de doliu național. În acest sens, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi un decret.

„Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale. În conformitate cu decretul prezidențial, mâine în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică Teleradio-Moldova”, se arată în decret.

Astfel, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 9 iunie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Cunoscutul interpret de muzică ușoară, Iurie Sadovnic, a încetat din viață ieri, 7 iunie, după ce s-ar fi împușcat în cap. Artistul avea 69 de ani. Pentru activitatea sa de creație, Iurie Sadovnic a fost decorat cu titlul de Artist al Poporului și cu Ordinul Republicii – cea mai înaltă distincție în stat.

A activat ca solist în mai multe formații muzicale, printre care „Contemporanul” și „Bucuria”. Iar în 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat timp de 10 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata