Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice ar putea protesta din cauza micșorării bugetului pentru 2021

0 26

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice îşi exprimă profunda îngrijorare legată de decizia Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de a micşora cu 22,5% – ceea ce constituie peste 12, 9 milioane de lei – bugetul alocat pentru anul 2021. Aceste fonduri sunt prevăzute pentru instruirea studenţilor la ciclurile I licenţă şi II master. Într-o adresare, semnată de membrii Senatului Academiei, se menţionează că aceasta este o decizie care aruncă în haos procesul educaţional artistic din Republica Moldova, cu consecinţe incalculabile asupra viitorului următoarelor generaţii de artişti. Reprezentanţii instituţiei mai spun că dacă Ministerul nu-şi va revizui hotărârea, vor ieşi la protest, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, remis de AMTAP, se menţionează că Ministerul Educaţiei îşi motivează decizia de micşorare a bugetului prin aplicarea Metodologiei de finanţare a învăţământului superior din Republica Moldova, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 şi care prevede alocaţii bugetare în funcţie de numărul de studenţi. Însă, potrivit reprezentanţilor Academiei, Ministerul nu ţine cont de costurile reale suportate de instituţiile de învăţământ artistic în procesul de educaţie, aşa cum prevăd metodologiile de finanţare ale învăţământului superior din alte state, care aplică coeficientul de ajustare pentru specialităţile artistice.

„Deşi metodologia de finanţare a învăţământului superior din Republica Moldova prevede de asemenea calcularea acestor coeficienţi, reprezentanţii AMTAP nu au fost consultaţi, din păcate, în legătură cu cifra de referinţă de finanţare aplicată pentru un student. Din acest motiv nu suntem în stare să verificăm dacă bugetul a fost realizat corect, iar coeficienţii calculaţi corespunzător. Considerăm că noua Metodologie de finanţare trebuia să treacă printr-o etapă de testare şi pregătire a instituţiilor de învăţământ superior, pentru a identifica anumite carenţe ce urmau a fi înlăturate fără a dăuna calitatea procesului de învăţământ, iar instituţiile avizate să aibă timp să ia anumite măsuri de optimizare a cheltuielilor”, precizează Senatul AMTAP.

Reprezentanţii Academiei mai spus că micşorarea cu circa 22,5 % a bugetului va avea repercusiuni extrem de grave asupra funcţionării AMTAP şi asupra calităţii procesului educaţional. „Conducerea AMTAP va fi nevoită să modifice planurile de studii, micşorând drastic numărul de ore, ceea ce va avea consecinţe nefaste asupra procesului de studii: profesorii – mulţi dintre ei artişti consacraţi, nume de referinţă ce duc faima Republicii Moldova în lume –, neavând ore suficiente, vor fi constrânşi de a căuta alte activităţi pentru a-şi suplini veniturile, iar studenţii, neavând profesori, vor pleca la studii în alte ţări, şi acolo şi vor rămâne”.

„Suntem conştienţi de situaţia financiară foarte gravă cu care se confruntă ţara noastră, însă suntem împotriva distrugerii unei instituţii cu tradiţie şi rezultate demonstrate pe parcursul celor aproximativ 80 de ani de existenţă. Pentru recuperarea acestui nefericit prejudiciu, adus nu doar AMTAP, ci şi întregului domeniu cultural-artistic, ca şi pentru reclădirea unei Şcoli Naţionale de Muzică, Teatru, Arte Plastice şi Cinematografie, vor fi necesare mai multe decenii şi o resursă umană capabilă să o facă”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii AMTAP îşi exprimă ferm dezacordul cu această decizie, pe care o consideră defectuoasă pentru instituţie şi îi cer Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să revizuiască cât mai curând cifra de finanţare a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În caz contrar, reprezentanţii instituţiei vor protesta public împotriva deciziei Ministerului Educaţiei de a diminua cu 22,5% bugetul instituţiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata