Academia TV, Teatru și Film a fost lansată oficial la Chișinău

0 166

Academia de Televiziune, Teatru și Film a fost lansată în mod oficial la Chișinău, sâmbătă, 26 iunie. Evenimentul a avut loc la studioul instituției din Strada Doina 152/1, în prezența invitaților speciali, partenerilor, lectorilor, elevilor și părinților.

Gazdele, jurnaliștii și oamenii de televiziune, Liviu Moraru și Mihai Burciu, au moderat ceremonia într-un format și o atmosferă de familie, iar fiecare partener și lector au luat cuvântul în fața asistenței. Elevii, partenerii și lectorii au dat start ”Hai la Academie!” prin simbolicul gest de tăiere a panglicii și s-au delectat prin urări de bine la o cupă de șampanie.

În deschidere, Președintele Global Media Creative Hub, co-fondatorul ”Academiei”, Liviu Moraru, a vorbit despre conceptul și necesitatea acestei instituții, care lipsește din sistemul de învățământ public: ”Scopul Academiei TV, Teatru și Film este crearea abilităţilor practice de expunere, consiliere psihologică de neuro-programare a motivării și dezvoltării creativităţii individuale şi stimulare a nivelului participativ public a participanţilor în viaţa socială şi sectorul de activitate ocupat. Dezvoltarea creativităţii copiilor și tinerilor reprezintă o preocupare permanentă pentru cadrele didactice înzestrate cu un acut simţ al imperativului social. Creativitatea reliefează un mod de a fi, o modalitate de gândire. Este mai întâi de toate o aptitudine individuală obişnuită, de care dispunem în general în egală măsură, prezentă în fiecare dintre noi şi diferită prin coeficientul intelectual. Este suficient să o cultivăm cu ajutorul unor tehnici adecvate pentru ca ea să devină o stare de spirit.

Dispunem cu toţii de un potenţial creativ pe care îl putem dezvolta. Multitudinea de cunoştinţe înmagazinate în creier ne dă posibilitatea să identificăm noi piste de reflecţie şi acţiune când ne confruntăm cu o situaţie dată. Astfel, inventăm plecând de la un fond personal de cunoştinţe, experienţe, emoţii sau proiecte. Desigur, creativitatea se înscrie în cadrul unui demers voluntar care necesită timp şi efort.

Scopul lansării acestei noi concepţii de reformulare a procesului de comunicare şi relaţionare socială este de a-l ajuta pe participant să privească lumea cu alţi ochi, incitându-l să recurgă la idei concrete şi inedite, îndrumându-l spre o multitudine de situaţii întrucât instrumentele practice propuse sunt aplicabile atât în cadrul reflecţiei personale, cât şi în cel al activităţii de grup. Acest lucru ne va permite să dezvoltăm mediul comod de formare a unor noi comportamente social-educativ-formative prin stimularea creativităţii la nivel personal şi de relaţionare social în orice domeniu.”

Co-fondatorul Academiei TV, Teatru și Film, Mihai Burciu, a început mesajul său prin amintirea anilor copilăriri, când la doar 9 ani a început a se îndrăgosti de radio și de sport, iar de atunci ambele domenii au mers paralel până a pune bazele unei frumoase cariere în jurnalismul sportiv și a îndemnat părinții să le recomande copiilor această instituție: ”Ne confruntăm constant în mediul nostru social cu probleme, îndatoriri neobişnuite sau cu proiecte pe care trebuie să le realizăm, care ne solicită ingeniozitatea şi spiritul inventiv. Şi fiecare găseşte până la urmă idei și trucuri pentru a-şi dezvolta o metodă de lucru. Creativitatea necesită întâi de toate o stare de spirit pozitivă. Formularea unei probleme într-o manieră pozitivă înseamnă să plecăm de la principiul că problema respectivă are o soluţie.

Participanţii vor primi direct de la specialiştii certificaţi cursuri teoretice şi laboratoare practice de dicţie, scriere ştiri, reporterie, actorie, fotografie, prezentare la pupitru ştiri şi emisiuni, vlogging, tehnici de filmare spot şi film, platformă de expunere publică TEDx School, prin antrenarea flexibilităţii discursului, ţinută, limbaj non-verbal și altele. Ca scop principal se propune combinarea viziunilor ştiinţifice cu cele aplicativ-practice pentru dezvoltarea creativităţii individuale, ca dimensiune şi condiţie psihologică a personalităţii umane.”

La evenimentul de lansare au participat și managerii partenerilor media, tehnici și de dezvoltare ai ”Academiei”:

Valeri Țuțuianu – Laboratorul Medical Genesys

Ștefan Țurcanu – Congress Consulting Group

Corina Mîrzac – Ceaiurile Aroma Pădurilor

Eduard Ciobanu – Asociația Presei Sportive din Moldova

Liviu Sandu – Portalulu newsin.md

Mulțumiri au fost adresate și către ceilalți parteneri:

Academia iPadel

Federația de Padel din Republica Moldova

Clubul Sportiv CAMI

Asociația Femina-Sport

Agenția de știri sportive Basarabia Sport

Radio ECO FM

Radio Noroc

Radio Vocea Basarabiei

Portalul newsin.md

Portalul punctul.md

Portalul cuvantul.md

Proiectul va urmări de asemenea crearea de noi locuri de muncă şi obţinerea de profit, prin satisfacerea acestei necesități la un nivel diferit prin tehnicile de lucru, şi deci mai înalt decât alţi prestatori de servicii, comune profilului nostru de activitate. Echipa şi personalul Academiei de Televiziune, Teatru şi Film este unul cu multă experiență.

Personalul ”Academiei” este unul bine pregătit, oameni cunoscuți din presa autohtonă, cu multă experiență în televiziune și radio, specialiști desăvârșiți în teatru și film, cât și din domenii conexe, cu expertiză și calificare inclusiv în pedagogie. Pe parcurs echipa va crește în componență cu alți colegi cu o valoare importantă.

 1. Liviu Moraru – https://academiatv.md/courses/curs-improvizatie
 2. Mihai Burciu – https://academiatv.md/courses/bolg-12-luni
 3. Gheorghe Gonța – https://academiatv.md/courses/moderator-tv-12-luni
 4. Margarita Răducan – https://academiatv.md/courses/curs-jurnalism
 5. Maria Dimineț – https://academiatv.md/courses/jurnalism-radio-12
 6. Sabina Roibu – https://academiatv.md/courses/dictie-12-luni
 7. Stela Untilă – https://academiatv.md/courses/stirea-12-luni
 8. Irina Crăciun – https://academiatv.md/courses/curs-reportaj-si-tipuri-de-montare
 9. Eugeniu Matcovschi – https://academiatv.md/courses/curs-actorie
 10. Arcadie Plăcintă – https://academiatv.md/courses/film-12-luni
 11. Corina Dușa – https://academiatv.md/courses/fotografia-detasat
 12. Ghena Moroșanu – https://academiatv.md/courses/actor-mood-actorie-film-si-improvizatie-scenica
 13. Pavel Cerbușca – https://academiatv.md/courses/modulul-de-dezbateri
 14. Cristian Șarapanovschi – https://academiatv.md/courses/dans-detasat
 15. Ana Bezărău – https://academiatv.md/courses/curs-modul-civic
 16. Valentina Josan – https://academiatv.md/courses/arte-plastice

”Academia” va deține un concept de studii în bloc, cu module fixate pentru perioade de trei luni, șase luni și un an, unde participanții înmatriculați vor avea de învățat module care cuprind discipline principale, dar și multe teme secundare.

Cursurile din cadrul abonamentelor de tip școală (o clasă, mai multe discipline).

 1. Jurnalismul – https://academiatv.md/courses/curs-jurnalism
 2. Știrea – https://academiatv.md/courses/stirea-12-luni
 3. Moderator TV – https://academiatv.md/courses/moderator-tv-12-luni
 4. Reporterie – https://academiatv.md/courses/reporterie-12
 5. Realizare emisiuni – https://academiatv.md/courses/realizare-emisiuni-12-luni
 6. Reportajul și montajul – https://academiatv.md/courses/curs-reportaj-si-tipuri-de-montare
 7. Jurnalism Radio – https://academiatv.md/courses/jurnalism-radio-12
 8. Dicție jurnalistică – https://academiatv.md/courses/dictie-12-luni
 9. Improvizație în comunicarea publică – https://academiatv.md/courses/curs-improvizatie
 10. TEDx Speaking school – https://academiatv.md/courses/curs-te-dx
 11. Storytelling – https://academiatv.md/courses/curs-storytelling
 12. Blog și Vlog – https://academiatv.md/courses/bolg-12-luni
 13. Actorie și prestație scenică – https://academiatv.md/courses/curs-actorie
 14. Fotografia – https://academiatv.md/courses/fotografia-detasat
 15. Psihologie și programare neuro-lingvistică – https://academiatv.md/courses/curs-psihologie
 16. Modulul civic – https://academiatv.md/courses/curs-modul-civic
 17. Dans – https://academiatv.md/courses/dans-detasat

Cursurile suplimentare (o clasă, o singură disciplină)

 1. Dicție jurnalistică – https://academiatv.md/courses/dictie-12-luni
 2. Arte platice – https://academiatv.md/courses/arte-plastice
 3. Fotografia și arta fotografică – https://academiatv.md/courses/fotografia-detasat
 4. Actorie și prestație scenică – https://academiatv.md/courses/curs-actorie
 5. Actorie film și improvizație scenică în cinematografie – https://academiatv.md/courses/film-12-luni
 6. Modulul de Dezbateri – https://academiatv.md/courses/modulul-de-dezbateri
 7. Modulul civic – https://academiatv.md/courses/curs-modul-civic
 8. Dans – https://academiatv.md/courses/dans-detasat

Pentru orele de curs ”Academia” va dispune de sală spaţioasă, amenajată cu scaune, mese, dotată cu proiector şi ecran de protecţie, flipchart, suporturi pentru diferite necesități de activitate.

Laboratoarele practice se vor realiza în studioul ”Academiei” dar și pe platouri de filmare amenajate special în aer liber, cât și la studiourile de televiziune și radio partenere.

Platourile vor avea o pregătire specifică de décor, atât pentru înregistrarea emisiunilor, cât şi pentru realizarea pupitrelor de ştiri şi spaţiului necesar pentru radio.

Pe lângă designul zonelor de filmare, platourile vor dispune de camera de filmat, fixate pe stative mobile, prompter, microfoane, căşti şi lumini.

Pentru studioul de fotografie va fi amenajată o zonă specială, în care fotograful va putea preda şi exersa tehnicile practice de fotografie.

Spaţiul ”Academiei” va oferi posibilitatea de realizare a antrenamentelor artistice din modulul “teatru şi actorie”, vlogging, dar şi evenimente de generic “TEDx School” şi “Karaoke Lab Speaking”, cursuri de actorie și dans.

Amplasarea ”Academiei” joacă un rol foarte important pentru participanţii care se vor abona la programul de lucru al instituţiei. Studioul este localizat într-o zonă liniștită din cartierul Poșta Veche, Sectorul Râșcani, a orașului Chișinău, Strada Doina, Nr. 152/1, oferind un grad de confort pentru părinți și tineri care pot evita ambuteiajele din centrele sectoarelor municipiului.

Clădirea în care este amenajat studioul este construită recent, modernă, cu toate dotările de siguranță și profilaxie pentru munca cu cei mici.

Abonamentele pentru cursurile ”Academiei” pot fi consultate și solicitate la datele de contact ale instituției:

”Academia de Televiziune, Teatru și Film”

 • Strada Doina, Nr. 152/1
 • 069774445
 • contact@academiatv.md
 • facebook, instagram, twitter, tik tok, youtube: @academiatv.md

Fiecare cerere de înmatriculare va fi însoțită de un contract de prestare servicii specific acestei activități cu toate condiționalitățile și garanțiile, astfel încât clientul să rămână înalt satisfăcut de respectul primit pe durata cursurilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata