Alexandr Slusari: „Igor Dodon, pentru ce facem acest lucru?” Legea privind statutul limbii ruse rămâne pe ordinea de zi

0 57

Mai mulți deputați au solicitat amânarea examinării proiectului de lege elaborat de un grup de socialiști, care ar veni să fortifice statutul limbii ruse. Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea.

„Este un subiect sensibil, trebuie discutat pe larg ca să nu explodeze societatea. Dacă țineți atât de mult la acest proiect. Departamentul relațiilor inter-etnice nu a susține acest proiect, guvernul nu l-a avizat. Igor Dodon, pentru ce facem acest lucru?”, a declarat Slusari.

Andrian Candu a declarat că și grupul său parlamentar susține amânarea examinării proiectului de lege.

„La ora acruală, riscă și mai mult să divizeze societatea. A fost promovat foarte mult în campaniile electorale, mai ales a unui candidat. A fost înregistrat pe 1 decembrie, nu are foarte multe avize. Un astfel de subiect ar trebui discutat prin audieri largi în comisia de specialitate. Am cerut și noi excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi”, a argumentat Candu.

Deputatul PDM Dumitru Diacov a susținut propunerea privind retragerea subiectului de pe ordinea de zi.

„Avem probleme cu toate limbile vorbite și avem grupuri radicale care exploatează această temă. Ani la rând nu am depus eforturi ca statul să asigure studierea limbii române în Găgăguzia, satele ucraiene, etc. Trebuie să retragem acest proiect, să îl discutăm”, a precizat Diacov.

Deputata Platformei DA Maria Ciobanu a căzut de acord că legea privind funcționarea limbilor este învechită, însă a atras atenția că de acest subiect trebuie să se ocupe oamenii de știință, nu politicienii.

„Domnule Diacov nu aveți dreptate. Am urmărit foarte atent banii alocați pentru studierea limbii române de către alolingvi și nu s-au cheltuit aceștia bani. De studierea limbii române nu s-au preocupat savanții, dar politicienii care nu pot închega o frază în română”, a argumentat Ciobanu.

Unul dintre autori, deputat PSRM Vlad Bătrîncea a replicat că proiectul de lege respectiv nu exclude studierii limbii de stat de către minoritățile etnice.

„Nu vorbiți de dezbinarea societății atunci când este vorba despre normele Consiliului Europei. Fără să faceți cunoștință cu proiectul, vorbiți despre altul. Este o rușine, insistăm să îl examinăm astăzi. Nu insistă nimeni să îl votăm astăzi în două lecturi”, a explicat Bătrîncea.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea privind excluderea subiectului de pe ordinea de zi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata