Alexandru Slusari: ASP a majorat tarifele la servicii pentru a-și rambursa creditele

0 43

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, candidat pe listele Platformei DA la alegerile din 11 iulie, susține că Agenția Servicii Publice a majorat substanțial tarifele pentru serviciile sale pentru a rambursa creditele pe care le are. Potrivit lui, este vorba despre „o schemă criminală, întrucât ASP pune aceste sume pe umerii cetățenilor, în timp ce irosește banii publicii de sute de milioane lei pentru gașca lui Plahotniuc”, transmite IPN.

Alexandru Slusari a menționat că schema s-ar fi constituit în câteva etape, începând cu anul 2017, când Guvernul Filip anunța crearea ASP. Instituția devine responsabilă pentru prestarea serviciilor cadastrale, de înregistrarea întreprinderilor și organizațiilor, de stare civilă, pentru înregistrarea și evidența autovehiculelor și eliberarea documentelor de identitate. Atunci, spune deputatul, s-a făcut promisiunea că tarifele pentru serviciile nou createi ASP nu vor fi majorate.

A urmat, în 2018, lansarea procesului de creare a centrelor multifuncționale. Alexandru Slusari menționează că „în marea majoritate a cazurilor ASP nu folosește multiplele clădiri, recent modernizate, care se află în proprietate publică, ci decide că centrele vor fi amplasate în mare parte în spații private, de regulă aflate în proprietatea persoanelor afiliate lui Plahotniuc și Partidului Democrat”. Astfel, ASP accesează sute de milioane de credite pentru a procura sau a închiria clădiri, precum și pentru a face reparații capitale ale acestor imobile. Potrivit lui, acum valoarea totală a creditelor accesate este egală cu 326 de milioane de lei.

Mai mult decât atât, de reparația viitoarelor centre multifuncționale s-ar fi ocupat mai multe companii, care la fel sunt din curtea guvernării, spune Alexandru Slusari. Potrivit deputatului, „cea mai mare sumă de 70 de milioane de lei a fost virată de către ASP companiei Aria Grup SRL, gestionată de Constantin Hincota – aceeași companie care a încercat să „prihvatizeze” Casa Presei”.

Parlamentarul conchide că prin aceste scheme, în scopul rambursării creditelor, guvernarea lui Dodon a decis majorarea mai multor tarife la cele mai solicitate servicii ASP, iar „irosirea banilor publici de sute de milioane lei pentru gașca lui Plahotniuc și creditele luate de ASP urmează să fie compensate din contul cetățenilor și al agenților economici”.

Deputatul a mai spus că, în scurt timp după alegeri, Platforma DA va obține micșorarea tuturor tarifelor, va lansa un audit complex al activității ASP și va solicita ancheta penală pe toate acțiunile Agenției.

Începând cu 1 iunie, ASP a majorat tarifele pentru mai multe servicii pe care le prestează. De exemplu, tariful pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare pentru automobil s-a majorat de la 480 la 550 de lei, iar pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova – de la 400 la 600 de lei. Conform noilor tarife, identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova costă 280 de lei, în loc de 200 de lei. Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul costă 330 de lei, comparativ cu 320 de lei vechiul tarif.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata