Alexandru Slusari: Autoritățile n-au rezervat în buget banii pentru indexarea pensiilor a peste 686 de pensionari

0 85

Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, anunță că în scurt timp va veni cu o soluție „pentru indexarea reală a pensiilor”. Potrivit politicianului, „în febra luptelor politice la limita isteriei toți, în afară de Platforma DA, au uitat de indexarea pensiilor”, scrie deschide.md.

Peste 686 mii de pensionari nici nu cunosc că cadrul legal existent și faptul că inflația oficială pentru anul 2020 este 0,39 % nu permit indexarea pensiilor.

Nici banii nu au fost rezervați în bugetul asigurărilor sociale. După noi, este o inechitate crasă față de bătrănii noștrii, mai ales față de 2/3 din pensionari,

care trăiesc la limita sau sub limita de existență”, menționează Slusari.

Potrivit lui, formula calculării inflației în cazul pensionarilor este una incorectă: „Pentru majoritatea covărșitoare a oamenilor în etate cel mai mult contează dinamica prețurilor la anumite produse alimentare. Faptul că combustibil s-a micșorat anul trecut cu 8% nici cum nu a influențat nivelul de trai ai pensionarilor, deși costurile transportului de pasageri au crescut aproape cu 10%”.

Dar dacă luăm fluctuația prețurilor la cele mai importante alimente, situația ar fi dramatică pentru bătrănii noștrii. Prețurile la pâine au crescut cu 3,54%,

la lactate – cu 4,32%, la zahăr – cu 4,54%, la ouă – cu 12,25% și la ulei vegetal – cu 18,81%. Să rămănă pe conștiința celor de la statistica cifra oficială a inflației de 0,39%, dar pensionarii nu se regăsesc în acest indiciu.

Este necesar să identificăm soluția pentru indexarea reală a pensiilor. În foarte scurt timp Platforma DA va veni cu soluția în forma de inițiativa legislativă”, a punctat el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata