Alexandru Slusari cere Maiei Sandu examinarea subiectului proprietății R.Moldova în Ucraina

0 106

Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, vine cu un apel către președintele R.Moldova, Maia Sandu,

privind includerea în ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Securitate a mai multor subiecte ce țin de relațiile moldo-ucrainene.

Apelul a fost lansat în contextul în care marți, 12 ianuarie, Maia Sandu va efectua o vizită de lucru în Ucraina, la invitația omologului său, Volodymyr Zelenski.

Avem situația mai mult decăt gravă ce ține de administrarea bunurilor publice moldovenești în țara vecină, mai ales pe fundalul unui guvern cu atribuții limitate,

care nu poate opera remanieri de cadre”, a precizat parlamentarul.

Astfel, Slusari a amintit despre mai multe probleme, examinarea cărora nu mai poate fi amânată:

1. La două cariere de extragere a zăcâmintelor din Pervomaisc și Cernauți practic sunt pierdute toate activele acestor întreprinderi.

Apropo, din informația demnă de încredere, la cariera din Pervomaisc rezervele de granit sunt estimate pentru aproximativ 170 de ani.

2. Sanatoriu Moldova, care are 17641 m.p. și este amplasat pe aproximativ 5 ha, teoretic aparține Republicii Moldova, iar practic se află în aer.

Nu este clar care din autoritățile publice centrale moldovenești actualmente gestionează acest obiect.

În țara vecină sanatoriu este scos la licitația din numele unei bănci ucrainene falimentare.

Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache.

Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, care nu este clar cui achită plata pentru locațiune.

3. Sanatoriu Moldova din Truscavets, la fel, are un statut juridic neclar, iar colegul meu, deputat Chiril Moțpan așa și nu a primit nici un răspuns

de la Agenția Proprietății Publice pe problema administrării acestui obiect.

4. Un șir de baze de odihnă pe litoral din Ucraina se află în starea deplorabilă. Se urmărește falimentarea premeditată a acestora și privatizarea la prețuri derizoriu.

Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare  la prețuri foarte reduse.

Potrivit lui, este evident că „nici Guvernul interimar și nici Agenția Proprietății Publice nu are strategia de gestionare a patrimoniului moldovenesc în Ucraina”.

Se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chișinău, care pe fundalul inacțiunilor autorităților abilitate delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generații ai oamenilor din țara noastră”, a punctat el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata