Ambasada României răspunde la atacurile Federației Ruse: „Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator”

0 72

Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și precizează că transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care ambasada nu vrea să fie părtașă.

Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și precizează că transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care ambasada nu vrea să fie părtașă.
„Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, este menționat într-un comunicat de presă al ambasadei.
Amintim că Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a emis ieri un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”.

Astăzi Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) l-a acuzat pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, că „a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei”, făcând un șir de declarații privind „eroii căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Socialiștii consideră că „este categoric inacceptabil și imoral”, ca aceștia să fie numiți „eroi”.

Detalii: Socialiștii, atac obraznic la ambasadorul României pentru declarațiile despre eroii români

Pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata