Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan: Politicienii şi infractorii corupţi nu mai pot dicta cursul viitorului Republicii Moldova

0 67

Alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Politicienii şi infractorii corupţi nu mai pot dicta cursul viitorului Republicii Moldova, a scris Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, într-un editorial pentru portalul Anticoruptie.md

„Să fim sinceri. Democraţiile sunt fragile, iar tranziţiile democratice sunt adesea dezordonate. Republica Moldova se află într-o altă criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 şi crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura”, a precizat în materialul scris tvrmoldova cu referire la  portalul  Anticorupţie.md.

„Democraţia este ameninţată peste tot, inclusiv în Statele Unite. Vara trecută, milioane de oameni au ieşit în stradă în Statele Unite pentru a cere dreptate şi egalitate rasială. Ca afro-american, înţeleg bine această moştenire şi calea lungă ce ne stă în faţă. Iar în ianuarie, am fost cu toţii şocaţi de asediul violent al Capitoliului, inima centrului guvernului SUA, pentru a împiedica transferul paşnic al puterii.

Chiar şi după mai bine de 200 de ani, Statele Unite încă învaţă din greşelile proprii. După cum a spus recent Secretarul de stat Blinken, „Nu ne ignorăm propriile eşecuri… şi nici nu încercăm să le măturăm sub covor pretinzând că nu există. Le confruntăm deschis pentru ca lumea să le vadă. Este dureros. Uneori este urât. Dar astfel facem progrese. ”

Noi încă mai luptăm pentru a aborda inegalităţile, pentru a dezvălui dezinformarea şi a împiedica eforturile celor care încearcă să slăbească instituţiile noastre şi să ne polarizeze societatea. Şi, ca şi Republica Moldova, ne străduim, de asemenea, să abordăm crizele urgente de sănătate şi cele economice provocate de această teribilă pandemie.

În ciuda acestor provocări semnificative, sunt convins că Statele Unite şi Republica Moldova vor depăşi crizele şi vor fi mai puternice ca înainte. Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea şi spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetăţenii Moldovei şi-au scăpat ţara de un temut oligarh. Multe instituţii de stat, inclusiv Curtea Constituţională, care au fost odată capturate, îşi exercită acum independenţa şi lucrează pentru binele poporului şi nu a intereselor egoiste şi corupte. Iar instituţiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice şi revenirii la un climat de frică.

Alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova de aici şi de peste hotare şi-au făcut auzită vocea în număr record, reamintind tuturor că poporul are în continuare ultimul cuvânt de spus privind viitorul ţării.

Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii şi infractorii corupţi nu mai pot dicta cursul viitorului ţării. Poporul Republicii Moldova merită şi cere mai mult. Aleşii Republicii Moldova trebuie să respecte voinţa poporului, să rezolve impasul actual şi să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetăţenilor.

Uneori sunt întrebat de ce, în ultimii 30 de ani, Statele Unite şi-au asumat un interes atât de activ în consolidarea instituţiilor democratice şi a economiei Republicii Moldova. Răspunsul meu este simplu: pentru că suntem împreună în acest efort. Anul acesta ne-a amintit cât de mult ne confruntăm în continuare cu lupte comune. Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democraţiile, pentru a ne reconstrui economiile şi pentru a inspira speranţă tinerilor noştri. Şi Statele Unite vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber şi mai prosper”, a scris ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Amintim că, aflat în vizită la Chişinău, Charles Michel , preşedintele Consiliului European a declarat că „cei care au fost implicaţi în activităţi care nu se conformează supremaţiei legii, nu ar trebui să existe în viitorul R. Moldova. Toate perspectivele legate de alegerile parlamentare anticipate având cele mai mari şanse de a realiza toate acestea, de aceea noi aşteptăm ca toţi actorii politici să acţioneze în interesul cetăţenilor”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata