Analiști politici, despre demisia lui Chicu: Dodon și PSRM vor să acumuleze capital politic pentru anticipate

0 135

Analiștii politici susțin că alegerea zilei de azi pentru demisia premierului Chicu s-a făcut pur din perspective electorale pentru viitoarele anticipate parlamentare.

Mai mult, impunerea Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier este o capcană întinsă președintelui ales, scrie deschide.md

Analistul politic Ion Tăbîrţă susține că principalul mesaj care a vrut să fie transmis e că pleacă echipa întreagă:

„De ce anume astăzi? Astăzi este ultima zi de mandat a lui Igor Dodon și plecarea d-lui Chicu este legată de finalizare a termenului de exercitare a lui Igor Dodon.

În așa mod vrea să se transmită un mesaj către societate de echipă consolidată, că ei au reprezentat un tot întreg, că s-au mișcat împreună. 

Alegerea anume a acestui moment este luat din calculele politice cu perspective electorale”.

Referitor la următoarele evenimente de pe arena politică Tăbârță spune că nu există o claritate pentru că odată cu demisia Guvernului la rampă

va trebui să iasă președintele Maia Sandu și anume ea va trebui să se întâlnească cu fracțiunile parlamentare,

să discute și poate să desemneze candidatura la funcția de prim-ministru.

„Au apărut anumite interpretări că dumneaei n-ar putea să desemneze o candidatură,

cu toate că în Constituție e scris clar că președintele desemnează și ea dacă nu va face acest lucru, la sigur vom avea adresări la Curtea Constituțională.

În cazul dacă ea desemnează ca să nu fie votat orice Guvern se poate trezi cu surpriza că orice Guvern propus de dumneaei, sau orice candidatură,

să fie votată de către coaliția informală PSRM-Șor, în așa mod ca să pună mai multă responsabilitate de tot ce se întâmplă acum în țară pe Maia Sandu.

Sau dimpotrivă să nu susțină. Aici totul depinde de cum socialiștii și PP Șor își calculează termenii când să aibă loc anticipate…Să nu avem surpriza

ca ulterior cei din opoziție să vină cu o candidatură formalizată de 51 de voturi și să impună un Guvern, pentru că avem decizia CC din 2016.

Este clar că acum Maia Sandu intră în funcție într-o situație de incertitudine politică foarte mare”, precizează analistul.

Un alt analist politic, Anatol Țăranu la fel punctează că demisia de astăzi ar aveqa scop un transfer de imagine doar că acesta este îndreptat spre Maia Sandu

iar scopul ar fi același – PSRM să câștige capital politic în anticipate.

„Prin demisia de astăzi a premierului Chicu, cu o zi înainte de inaugurarea președintelui ales Maia Sandu se încearcă transferul de imagine

a faptului că „de mâine tot ce se întâmplă în R. Moldova este responsabilitatea Maiei Sandu” – ceea ceste un lucru fals. În așa fel socialiștii în frunte cu Dodon

pregătesc terenul pentru alegerile parlamentare anticpate”, susține Țăranu.

Analistul adaugă că – un alt aspect este capcana întinsă cu guvernul de tranziție: „Asta ar însemna că Guvernul propus de Maia Sandu să-și asume toate matrapazlîcurile care se regăsesc în bugetul de stat propuse de guvernul Chicu și votate de majoritatea Dodon-Șor.

Iar acest lucru va fi folosit cu nesimțire de socialiști în campania electorală. În plus socialiștii ar dori ca anticipatele să aibă loc cât mai târziu pentru a șterge din efectele eșecului de la prezidențiale dar și de a putea acumula material compromițător asupra Maiei Sandu și a Guvernului propus de ea, dacă așa va fi”.

Anatol Țăranu precizează că la moment soluția cea mai bună la care poate să recurgă Maia Sandu este să facă apel la conștiința poporului și să pună presiune pe Dodon și socialiști inclusiv prin proteste de stradă sau implicarea societății civile: „De ce, pentru că socialiștii sunt fricoși, lor le este frică de acest lucru”.

Amintim că Guvernul în frunte cu Ion Chicu a anunțat azi dimineață că demisionează.

Totodată, Chicu a anunțat că pe parcursul zilei speră să aibă o întrevedere cu Maia Sandu pentru a discuta despre activitatea Guvernului în exercițiu

pentru a asigura funcționarea instituțiilor statului până la investirea unui nou Executiv.

Tot astăzi urma să aibă loc o ședință extraordinară la Parlament pe agendă fiind moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu.

Însă Speakerul Zinaida Greceanîi a anunțat că ședința respectivă nu va mai avea loc pentru că premierul Chicu și-a dat demisia și subiectul a fost epuizat.

 

 

sursa: deschide.md

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata