Analiști: PSRM, un partid care se duce la fund. Oamenii îi vor acorda mai puțin credit și votul acestora va merge în special la partidul lui Renato Usatîi

0 78

Tot mai multe voci din rândul analiștilor politici afirmă că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, în viitorul Legislativ, formațiunea lui Renato Usatîi va obține un scor mai mare decât Partidul Socialiștilor. Aceștia consideră că alegătorii pur și simplu vor taxa PSRM și vor alege să-i dea votul Partidului Nostru, scrie sursa citată.

În viitorul Parlament va trece PAS, Platforma DA, PSRM, care nu cred că va avea mai mult de 20 de mandate, Renato Usatîi, care va avea un scor destul de bun, posibil mai mare decât al socialiștilor, pentru că, dacă Dodon s-ar fi dat la o parte după pierderea alegerilor prezidențiale, ar fi oferit o șansă PSRM de a avea un scor bun în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, dar faptul că el a rămas în politica RM și că a continuat această startegie, totalmente eșuată, din turul doi și că a luat această strategie la PSRM și întreg partidul aplică această strategie, faptul ăsta însemană că și PSRM va lua un scor mult mai mic decât cel așteptat și cel mai probabil foarte mulți alegători din acest partid vor trece la Renato Usatîi sau la alt partid care va apărea pe eșichierul politic“, a declarat Vlad Kulminski la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Mai mult, expertul a prognozat un viitor destul de sumbru pentru PSRM, cauzat în principal de scenariile distructive aplicate de Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, în special, în cel de-al doilea tur de scrutin.

Cred că o să avem un PSRM care va lua mult mai puține mandate în Parlament după ce a pierdul domnul Dodon și după această campanie urâtă scopul căreia a fost de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice, culturale și asta a fost foarte urât. Așa ceva nu s-a întâmplat în RM nici în anii 90. Și interesant e că ei continuă chestia asta. Ceea ce fac acum, că aruncă teme dificile în societate cu scopul de a o dezbina…, lumea înțelege foarte bine ce se întâmplă și chestia asta va fi taxată de către alegători pentru că nu este o agendă consolidată.

Întrebat de moderatori dacă alți membri ai formațiunii, cum ar fi primarul Cpitalei Ion Ceban, ar putea salva imaginea partidului, Kulminski a spus: “Pentru ce să preiei conducera unui partid care se duce la fund.

În același timp, expertul exclude coalizarea Partidului Nostru cu PSRM într-un viitor Legislativ și explică de ce.

Eu nu cred că este posibil acest lucru pentru că Renato Usatîi, totuși, a mers până la capăt. Renato Usatîi este rațional și pragmatic și nu va face acest lucru“, a mai spus Kulminski.

Și analistul politic Victor Juc consideră că acțiunile destructuctive ale lui Igor Dodon, dar și politica de conjunctură a acestuia va determina mulți susținători ai socialiștilor să emigreze în special către Partidul Nostru. El a afirmat acest lucru la o emisiune de la Radio Moldova, după ce a enumerat partidele care își doresc alegeri parlamentare anticipate și care dintre formațiuni evită scrutinul.

În Parlament avem două categorii de actori politici. Sunt fracțiunile parlamentare care într-adevăr doresc alegeri anticipate, în special Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Platforma Demnitate și Adevăr și sunt fracțiuni și grupări parlamentare care nu doresc alegeri anticipate, dar vorbesc și ei că ar fi bine să fie anticipate, fie în primăvară, fie în toamnă. Partidul Socialiștilor nici nu pierde, nici nu câștigă, dar mai degrabă ar putea să piardă într-o anumită conjunctură și atunci el este mai puțin interesat. E vorba de o anumită conjunctură politică când oamenii mai puțin credit îi vor acorda și votul acesta va merge în special la partidul asistemic – partidul lui Renato Usatîi. Partidul Șor chiar deloc nu este interesat pentru că nu va obține mai mult de 6-7 deputați,  rezultatul Violetei Ivanov este emblematic în acest sens, dar în virtutea unei conjuncturi, foarte favorabile pentru dânșii, au ajuns la 15. Cât despre PD și Pro Moldova – PD poate ar fi favorabil alegerilor, dar el nu va obține nici zece mandate, iar Pro Moldova, după toate probabilitățile, nici nu va trece pragul electoral. Și desigur sunt partidele din afara Legislativului, care sunt favorabile și aici în primul rând este Renato Usatîi și în al doilea rând partidele unioniste și unele partide proeuropene, care consideră că ar putea să acceadă în forul legislativ”, a declarat Juc.

În același timp, Vlad Kulminski a explicat la Jurnal TV de ce unele formațiuni politice doar afirmă că își doresc desfășurarea unui nou exercițiu electoral, dar de fapt încearcă să amâne tot mai mult dizolvarea actualului Parlament.

Ceea ce se întâmplă acum la Parlament, eu cred că lumea pur și simplu se teme de schimbări și sunt foarte mulți oameni care se tem de schimbări adevărate, pentru că dacă o să începem să investigăm ce s-a întâmplat în cel puțin zece ani de zile, dar probabil că și mai mult, foarte multe lucruri neplăcute vor ieși la iveală. Vă asigur că atunci vom înțelege că RM s-a transformat într-o întreprindere criminală și că toate instituțiile statului au fost folosite pentru a face bani în mod ilegal. Și ceea ce știm și ce vedem cred că sunt povești de adormit copii. Și cred că această investigație chiar se cere, acum la etapa actuală pentru că nu putem merge mai departe fără a cunoaște și înțelege ce ni s-a întâmplat în trecut, ce s-a întâmplat cu statul nostru, Republica Moldova“, a mai declarat Vlad Kulminski.

Circumstanțele în care pot fi organizate alegeri parlamenare anticipate

În cazul unui eventual vot de neîncredere acordat actualului Guvern condus de Ion Chicu; potrivit art. 85 din Constituția R. Moldova, în cazul imposibilităţii alegerii unui alt prim-ministru; în condiţiile art. 82 alin.(3) sau al adoptării moţiunii de cenzură; în condiţiile articolului 106, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata