Andrian Candu: În vara 2019, Dodon ar fi pus condiție Blocului ACUM să-i dea control asupra SIS-ului dacă vrea coaliție cu PSRM

0 105

Igor Dodon le-ar fi pus condiția celor din Blocul ACUM, în vara anului 2019, că, dacă vor să formeze o coaliție de guvernare cu PSRM, atunci SIS-ul, SPPS-ul dar și alte instituții, să trecă sub controlul președinției. Cel puțin asta declară Andrian Candu, liderul Pro Moldova, scrie deschide.md.

„Igor Dodon, când s-a schimbat guvernarea, ca un om care vrea foarte multă putere și control și care tot timpul a fost afectat de faptul că precedenta guvernare i-a tăiat din atribuții, i-a luat controlul asupra unor instrumente, inclusiv SIS-ul, a pus condiția partenerilor din blocul ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, atunci în vara anului 2019: una din condițiile pe care trebuie să le îndepliniți, dacă vreți să fim în coaliție, e să-mi dați SIS-ul, SPPS-ul și multe altele… Ceea ce a fost atunci incorect, acum ei (n.r. socialiștii) încearcă cumva să rezolve, că dacă nu-i președintele Dodon, atunci nici SIS-ul să nu aparțină președinției. Râd alții de noi de aceste mișcări care se fac peste noapte”, a declarat Candu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Politicianul susține că oamenii nu au nevoie de o asemenea politică, referindu-se la ping-pong-ul cu SIS-ul între Parlament și Președinție, și că nu este corect ca Dodon și majoritatea sa din Parlament, formată din socialiști și deputații lui Șor, să facă o asemenea mișcare înainte de a-și încheia mandatul.

„Nu poți tu ca președinte care pleci să faci astfel de modificări legate de competența și atribuțiile succesorului tău în ultimele 2 săptămâni înainte de a pleca. Ar fi corect ca Maia Sandu când ar intra în funcție să facă o nouă dezbatere și atunci s-ar decide sub controlul cărei instituții să meargă SIS-ul. O astfel de politică oamenii își doresc”, a spus Candu.

Amintim că, luni 7 decembrie, Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost re-subordonat Parlamentului.

Pentru scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului au votat PSRM și „Pentru Moldova”.

Sesizarea la CC a fost depusă de deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, au fost încălcate mai multe prevederi la adoptarea legii, atât pe fond, cât și pe procedură.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata