ANI: Directorul Moldsilva a admis conflicte în interes personal

0 31

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către actualul director al Agenţiei Moldsilva, Dumitru Cojocaru.

În cadrul unui control iniţiat în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a constatat că directorul Moldsilva, având interes material a admis trei situaţii de conflict de interese în care a fost vizată inclusiv propria persoană.

Mai exact, în februarie 2020,  subiectul s-a autodesemnat în calitate de preşedinte al Consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul siviculturii, cu sediul la Edineţ, Orhei şi Străşeni. Ulterior, a semnat un ordin prin care a dispus acordarea unor indemnizaţii lunare în mărime de 3000 de lei fiecărui membru al acestor Consilii, inclusiv propriei persoane.

În toată această perioada, directorul Moldsilva a încasat circa 66 de mii de lei, iar ulterior a emis un ultim document prin care acesta a hotărât să îşi anuleze calitatea de preşedinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut din data de 6 februarie 2020.

Conform legislaţiei speciale a ANI, directorul Moldsilva trebuia să informeze organul ierarhic superior şi să aştepte o soluţie cu privire la conflictele de interese reale în care se afla.

Dacă actul emis de ANI  va rămâne definitiv, acesta riscă să rămână fără mandatul de director al Agenţiei Moldsilva şi fără dreptul de a mai ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Totodată, inspectorul de integritate va include numele acestuia în Registrul interdicţiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata