ANI va analiza informațiile lui Morari despre legăturile soției șefului PG Stoianoglo cu Platon

0 158

Autoritatea Națională de Integritate va analiza informațiile relatate de către fostul procuror, Viorel Morari, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă și va reveni ulterior cu o reacție, scrie deschide.md.

Autosesizarea ANI vine după ce șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că între controversatul om de afaceri Veaceslav Platon

și actualul Procuror General Alexandr Stoianoglo există o altă legătură decât cea de învinuit și acuzator de stat, ci unele de afaceri.
„Totodată, încurajăm persoanele care dispun de mai multe materiale probatorii la acest subiect să le prezinte în atenția instituției noastre”, se mai arată în mesajul ANI.
Amintim că în cadrul unui briefing de presă, Morari a prezentat mai multe documente, dar și date din care reiese că două companii ucrainene,

care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto drept beneficiar final un nume exact ca cel al soției lui Stoianoglo – Kurdova Țvetana.

O înregistrare audio care surprinde discuția telefonică dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun,

în posesia căreia a intrat Jurnal TV, scoate la iveală noi informații despre „Spălătoria rusească”, cunoscută ca „Laundromat”.

Jurnal TV scrie că, în perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții,

prin intermediul justiției și sistemului financiar-bancar din R. Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale vizând datorii fictive a sute de entități.

Banii au ajuns să fie folosiți de oligarhii ruși și acoliții lor, dar au fost utilizați și pentru finanțarea unor campanii subversive în statele UE.

La finele lunii decembrie procurorul general Alexandr Stoianoglo a spus că subalternii l-au informat că nu dețin nicio probă în dosarul „Laundromat”.

Anterior Inga Grigoriu a acuzat Procuratura că intenționat nu examinează acest dosar. Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, „laundromat”,

a ieșit la iveală abia în 2014. Atunci au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești.

Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

Asta în timp ce Stoianoglo a declarat de nenumărate ori că Platon a fost condamnat anterior pe nedrept și a cerut ca dosarul să fie rejudecat.

Tot în această perioadă s-a demonstrat că Platon a obținut pază de stat la cererea procurorilor, după care i-a fost retrasă, vizitează des sediul PG,

dar și vine la TV cu detalii despre dosare de rezonanță cum ar fi frauda bancară.

Nu în ultimul rând abuzează de paza oferită și intră cu forța într-o instituție de stat – la ședința CNPF.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata