ANSP: În 3 săptămâni am putea avea o explozie de cazuri noi de COVID-19

0 95

Situaţia epidemiologică din ţară se agravează. Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică au previziuni sumbre şi avertizează că dacă măsurile nu sunt respectate, în cel mult trei săptămâni vom avea o explozie de cazuri noi de COVID-19. Între timp, Ministerul Sănătăţii anunţă că în mai multe spitale cu profil COVID vor fi reactivate 500 de paturi noi, scrie publika.md.

Şeful Secţiei supraveghere epidemiologică din cadrul ANSP, Ştefan Gheorghiţă, susţine că deja situaţia este gravă. În ultima săptămână, numărul de îmbolnăviri a crescut cu 16%, iar cel al deceselor cu aproape 20 la sută. Rata de contagiozitate e ridicată: 1,2 în majoritatea raioanelor.

„Aceasta vorbeşte despre tendinţele epidemiologice care sunt în creştere, în următoarele săptămâni se va atesta o creştere considerabilă. Practic noi ne întoarcem la nivelul lunii noiembrie.”

Cea mai ridicată rată de infectare este în Chişinău cu 942 de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori. Spitalele municipale au o capacitate de 1163 de paturi, dar au fost aduse paturi suplimentare. Acum în Capitală sunt internaţi 1320 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Spaţiile amenajate sunt din birourile medicilor, din birourile asistentelor medicale, din bufete. La „Sfânta treime” am suplinit cu 30 de paturi, la Sfântul „Arhanghelul Mihail” cu 25 de paturi, la spitalul municipal „Gheorghe Paladi” cu zece paturi, la spitalul de Ftiziopneumologie cu 20 de paturi. De asemenea, este în proces de terminare a lucrărilor de reparaţie secţia de terapie intensivă la spitalul „Sfânta Treime”.”

Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi reactivate paturi şi la Spitalul Clinic Republican, la Spitalul Ministerului Sănătăţii, la Dispensarul Republican de Narcologie şi la Spitalul Clinic Republican din Bălţi. Directorul Spitalului Clinic Republican din Bălţi, Serghei Rotaru, a declarat că la începutul pandemiei aveau 50 de paturi pentru bolnavii de COVID. Acum sunt 180 de pacienţi.

„Au fost timpuri când din cele 300 de locuri aveam 293 de pacienţi în spital. Iată că de săptămâna trecută a început deja să crească numărul de pacienţi şi nu pacienţi uşori, dar medii gravi şi foarte, foarte gravi. Respectiv, am mai deschis 30 de paturi la cele care le aveam.”

În spitalele din ţară sunt internaţi peste 3300 de pacienţi bolnavi de COVID-19. Aproape 300 sunt în stare extrem de gravă, iar 49 sunt intubaţi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata