Astăzi se împlinesc 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară

0 26

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la tragicul eveniment de la Cernobîl, care a intrat în istorie ca cel mai mare accident nuclear.

Peste 3 500 de cetățeni moldoveni au pus participat la lichidarea consecințelor avariei.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986. Întregul continent european și părțile estice ale Americii de Nord au fost contaminate radioactiv.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății,

a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și nouă copii cu cancer tiroidian, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Același raport a estimat că peste nouă mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer

și a menționat patru mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002. Alte circa 336 de mii persoane au fost evacuate.

Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă.

Și Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata