AUDIO | Discuție dintre Platon și Grinșpun despre Laundromat

0 135

O înregistrare audio care surprinde discuția telefonică dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun,

în posesia căreia a intrat Jurnal TV, scoate la iveală noi informații despre „Spălătoria rusească”, cunoscută ca „Laundromat”.

Jurnal TV scrie că, în perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții, prin intermediul justiției și sistemului financiar-bancar din R. Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale vizând datorii fictive a sute de entități.

Banii au ajuns să fie folosiți de oligarhii ruși și acoliții lor, dar au fost utilizați și pentru finanțarea unor campanii subversive în statele UE.

Potrivit sursei citate, înregistrarea surprinde discuția dintre afaceristul Veaceslav Platon – care controla principala bancă implicată în Laundromat

și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun, vizat în unele anchete jurnalistice.

Conform Jurnal TV, discuția ar fi avut loc la sfârșitul lunii martie 2015. În cadrul acesteia, Grinșpun îi spune lui Platon că, în perioada 16-19 martie 2015, la Chișinău,

au venit oficiali de rang înalt din Statele Unite ale Americii pentru a investiga implicarea lui Platon în Laundromatul rusesc și pentru a bloca fluxul uriaș de bani negri prin Moldova către Europa – bani folosiți pentru finanțarea unor proiecte politice ale Moscovei.

Potrivit lui Grinșpun, care face referire la prietenii săi din SIS, la Chișinău s-au aflat reprezentanți ai FBI, CIA,

Departamentului de Justiție și Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Iată discuția dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun.

– Eu vreau doar să-ți spun ca tu să fii foarte atent. Deoarece dacă acești oameni se vor apuca de tine, nu vei ști în care colț al planetei să te ascunzi. Slava, eu nu vreau ca tu să mă înțelegi greșit.

– Eu o să-ți explic. Ei cercetează separat cazul Novicombank. Este banca controlată de Cemezov.

– Eu știu. Îi cunosc pe toți. Sunt amicii mei.

– Ei se interesează de legăturile și posibila scoatere a banilor din Federația Rusă de către un anumit cerc de oameni angajați politic. Asta-i tot. Ei văd aici conotații politice, dar acesta e comerț curat.

– Dacă acesta e comerț curat, atunci pe ei asta nu-i interesează. Cel mai important e ca moldovenii să nu-ți dea țeapă.

– Ascultă. Toți banii care veneau și plecau erau trecuți pentru achitarea mărfurilor și serviciilor. Banii n-au mers pe conturi personale. Banii n-au mers pentru anumite scopuri politice. Banii au mers în China, Hong Kong, Europa…

– Eu am… Ei mi-au dat… i-am întrebat dacă pot să-mi arate. Eu am un stick cu toate ale tale… Ei mi-au dat și acolo este Samsung…

– Este un flux de importuri neoficiale, eschivare de la plata taxelor vamale…

– Slava, îți mai spun odată că Trezoreria SUA și Departamentul de Justiție al SUA nu vor apăra bugetul Rusiei.

– Exact!

– Ceea ce pot să-ți propun… Băieții de acolo ne sunt loiali. Foaia care ți-o arăt îți pare reală?

– Da, da.

– Ei sunt gata pentru un ”comision mărunt” să facă scurgeri de informație. Ei m-au întrebat – ”te întâlnești cu Platon?”. Le-am zis – ”mă întâlnesc”. Ții minte că ei s-au mai adresat? Dacă vrei, ei vor ”pierde” asta la nivel local pentru bănuți.

– Da, da. Facem!

– Cât ar costa… 20 de mii de dolari, 50 de mii de dolari… Cât mai costă și moldovenii ăștia… Și ei vor scrie ”noi nu vedem asta”, ”noi nu vedem aceea”… Au venit. Hai!

– Ca mine în Rusia sunt vreo sută de oameni

– Nu, nu.

– Crede-mă!

– Nu, nu… Nu vă subestimați! Astfel de oameni ca tine în Rusia mai sunt doi sau trei, care fac în asemenea cantități. Ascultă, eu cred că ei (americanii) ar trebui să-ți dea un premiu pentru că tu furi bugetul Rusiei.

– Eu nu fur bugetul Rusiei! Voi, oamenii, nici nu înțelegeți ce se întâmplă…

– Premeiu pentru că tu oferi instrumente pentru furtul bugetului Rusiei.

– Nu este niciun furt al bugetului Rusiei. Nimeni nici nu a intrat în esența operațiunii. Și atunci când ”prietenii” noștri americani vor veni la mine și-mi vor spune – ”îți înaintăm învinuiri”, eu le voi spune să meargă în…! Și știi de ce? Pentru că nicio tranzacție nu e ”hoție”. Nici una! Sunt bani curați.

– Cel mai important e ca tu să conștientizezi situația.

– Moldovenii deja i-au… ”obosit” acolo pe toți cu aceste demersuri. Da, sunt demersuri, dar nu-i nicio declarație despre ilegalitate. Polițiștii au renunțat. A fost greu de organizat asta, dar polițiștii au renunțat. Ei au raportat – ”noi nu avem pretenții”. Sunt raporturi de dept civil. Eu am transmis acolo, scuzați-mă… Nici eu n-am pretenții la adresa lor. Ei și ce, ”antreprenoriat ilegal”!

– Polițiștii au fost prin Rusia?

– Cei de la Moscova. Ăștia m-au… ”obosit”. Administrația președintelui, FSB, Procuratura…

– Deci tu ai ”rezolvat” totul. În Rusia nu sunt pretenții nici la adresa ta… Dacă nimănui nu i-au fost provocate daune, atunci nu este nici dosar.

– Exact! Înțelegi? Exact! Este o sumă mare și gata. În patru ani.

Jurnal TV scrie că, peste un an și patru luni, Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev și transmis autorităților moldovene. Doar că acesta nu a fost judecat pentru implicare în Laundromatul rusesc, ci pentru implicare în frauda bancară. În luna decembrie, au apărut informații că „dosarul Laundromat” ar putea fi clasat. De altfel, chiar procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că Procuratura nu dispune de probe în „dosarul Laundromat” și că „s-a adunat multă maculatură de care nu este nevoie”.

„Platon nu are niciun statut în acest dosar. El nici măcar nu a fost audiat în acest dosar. Desigur el a fost implicat în aceasta. Dar dacă ar fi existat probe împotriva lui și ar fi constituit componență de infracțiune, credeți-mă că el demult ar fi fost condamnat pe acest articol”, a declarat Alexandr Stoianoglo pentru Jurnal TV. Conform sursei citate, procurorul general nu a răspuns astăzi la telefon pentru a comenta informațiile ce se conțin în înregistrarea audio și declarațiile lui Veaceslav Platon.

De asemenea, Platon a spus pentru Jurnal TV, că a vorbit de mai multe ori cu Grinșpun, dar susține că înregistrarea audio ar fi trucată. Mai mult, el spune că nu a vorbit despre fluxurile financiare din Rusia și despre coruperea autorităților moldovene: „Probabil au luat o parte a discuției și au lipit o altă bucată, așa că asta e foaie verde. Trebuie să ascult, trebuie să-mi aduc aminte, să înțeleg care e sursa. E o aberație. Eu cu Grinșpun nu am vorbit despre niciun de fluxuri financiare din Rusia. Am putut să vorbesc doar despre datoriile lui față de mine”, a spus Platon. Potrivit sursei citate, omul de afaceri, Emmanuil Grinșpun, nu a fost de găsit la telefon.

Amintim că la finelel lunii decembrie procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că subalternii l-au informat că nu dețin nicio probă în dosarul „Laundromat”.

Anterior Inga Grigoriu a acuzat Procuratura că intenționat nu examinează acest dosar. Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, „laundromat”,  a ieșit la iveală abia în 2014. Atunci au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești. Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata