Avia Invest, amendată cu peste 31 de milioane de lei de Consiliul Concurenței

0 102

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest” SRL cu 31,63 miloane lei amendă pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău. De cealaltă parte, reprezentanții companiei susțin că decizia este absurdă și ilegală.

Consiliul Concurenței (CC) anunță într-un comunicat de presă publicat pe 24 septembrie că investigația a fost declanșată la plângerea „MGH Ground Handling” SRL, companie care prestează servicii de handling la sol în Aeroportul Internațional Chișinău. De menționat că în Aeroportul Internațional Chișinău activează doar două întreprinderi ce prestează servicii în acest domeniu: „MGH Ground Handling” SRL și „Aeroport Handling” SRL.

Comportamentul reclamat în plângere vizează acțiunile „Avia Invest” SRL privind înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiționale de prelungire a contractelor de locațiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile, în condițiile în care concurentul acesteia, „Aeroport Handling” SRL face parte din același grup de întreprinderi cu operatorul aeroportului „Avia Invest” SRL.

Tot în cadrul aceleași investigații, Consiliul Concurenței a mai constatat o practică abuzivă implementată de „Avia Invest” SRL în raport cu „MGH Ground Handling” SRL – aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol.

De cealaltă parte, Avia Invest declară, într-un comunicat de presă că CC a luat o decizie absurdă și ilegală, scuipând pe practica judecătorească

„Consiliul Concurenței luat această decizie în urma unei investigații extinse în perioada anilor 2015-2019. Plângerea a fost depusă de compania MGH Ground Handling, care deservește la sol zborurile aeriene. Această companie încerca să obțină un contract de arendă cu Avia Invest a unui teren pe teritoriul Aeroportului pentru o perioadă de trei ani. Accentuăm că gestionarul aeroportului – inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău în calitate de întreprindere de stat, până la concesionare, cât și Avia Invest, după concesionare, nu a semnat cu nimeni astfel de contracte, pentru o perioadă mai mare de un an. Dar MGH Ground Handling a încercat în mod deliberat să obțină o soluție care contravine înțelegerilor convenite anterior”, de arată în comunicatul Avia Invest.

Reprezentanții companiei mai susțin că, anterior, Consiliul Concurenței a efectuat același tip de investigații, de asemenea, în baza plângerilor depuse de MGH Ground Handling. Și atunci a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numita poziție dominantă pe piață. Avia Invest a atacat decizia respectivă în judecată și a obținut câștig de cauză în instanțele de toate nivelele. Atât Judecătoria, cât și Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție i-au dat câștig de cauză companiei Avia Invest și au anulat decizia Consiliului.

„Cu toate acestea, Consiliul Concurenței protejează din nou MGH Ground Handling și, în pofida tuturor normelor, încearcă să oblige Avia Invest să încheie cu această companie un contract pe un termen de tocmai șapte ani. Calificăm decizia Consiliului Concurenței drept absurdă și ilegală. Considerăm că atât Consiliul, cât și toate structurile și instituțiile de stat, trebuie să se conducă de unul din cele mai importante principii juridice – puterea deciziei judecătorești”, se mai arată în declarație.

Reprezentanții Avia Invest și-au exprimat speranța că membrii Consiliului vor reveni asupra acestei decizii și o vor anula benevol. În caz contrar, aceștia anunță că se vor adresa din nou în instanța de judecată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata