Benzina şi motorina urmează să se scumpească şi în 2021, în R. Moldova

0 51

Benzina, motorina şi gazul lichefia urmează să se scumpească în anul 2021, în R. Moldova. Majorarea va avea loc în contextul tendinţei ascendente a cotaţiilor internaţionale, precum şi majorarea accizelor cu până la 9% prevăzută în politica bigetar-fiscală pentru 2021.

Despre aceasta se spune într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, care declară că va urmări cu atenţie evoluţia de pe piaţa produselor petroliere

şi va interveni prompt în cazul dentificării unor semne de încălcare a legislaţiei concurenţiale.

Expertul economic a ajuns la concluzia că petroliştii „uită” să micşoreze preţul benzinei atunci când acesta scade pe plan internaţional.

Potrivit lui, anume în această perioadă petroliştii profită cel mai mult, dar nimeni nu observă de regulă nimic.

În acelaşi comunicat, Consiliul Concurenţei aminteşte despre prăbuşirea fără precedent a preţului petrolului la burse în primăvara anului 2020.

De menţionat însă, că în primăvara anului 2020, experţii declarau că petroliştii „uită” să micşoreze preţul benzinei, iar anul 2020

a fost cel mai profitabil an pentru petrolişti. Potrivit experţilor, petroliştii au profitat cel mai mult în primăvara anului 2020, însă nimeni nu a observat nimic.

Totuşi, Consiliul Concurenţei subliniază că în ultimele luni, cotaţiile internaţionale au avut un trend ascendent, şi au ajuns la nivelul de până la criză.

Drept urmare, în ţările din regiune, inclusiv în R. Moldova, s-au înregistrat majorări a preţurilor produsele petroliere la pompă.

„De exemplu, în statele vecine România şi Ucraina creşterea preţurilor cu amănuntul la benzină şi motorină a constituit în mediu 10-11% în ultimele 3 luni.

Fiind un importator net de produse petroliere, Republica Moldova este nemijlocit influenţată de evoluţiile la nivel internaţional.

Astfel, în luna decembrie a. 2020 preţul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă.

Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a preţurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 preţul la pompă a benzinei şi motorinei a crescut

în mediu cu 4,4%, iar a gazului lichefiat – cu 6,9%”, se mai spune în comunicatul CC.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata