Biden, sprijin pentru Ucraina înainte de întâlnirea cu Putin. Preşedintele Ucrainei, chemat la Casa Alba

0 40

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden l-a asigurat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că va oferi sprijin Ucrainei în contextul tensiunilor cu Rusia, relatează CNN.

Remarcile lui Biden, care au fost făcute într-un apel telefonic între cei doi lideri, sunt văzute ca un semn de sprijin pentru Kiev înaintea summitului de la Geneva, acolo unde Biden se va întâlni cu Vladimir Putin.

„Preşedintele Biden a putut să îi spună preşedintelui Zelenski că va apăra ferm suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială şi aspiraţiile acesteia”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională.

„Şi i-a mai spus preşedintelui Zelenski că aşteaptă cu nerăbdare să-l întâmpine la Casa Albă, în această vară, după ce se va întoarce din Europa”, a mai declarat acesta.

Sullivan a sugerat că apelul ar fi fost planificat în prealabil, dar a venit după ce Zelenski l-a rugat pe Biden să se întâlnească cu el înainte de a se întâlni cu Putin.

Zelenski, care a fost ales în funcţie în 2019, a făcut din relaţiile cu Occidentul un element central al politicii sale externe. Ţara sa este în conflict cu Rusia de când Putin a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Totodată, SUA intenţionează să trimită 900.000 de doze de vaccin anti-Covid în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat. Odată cu scăderea cererii pe plan intern, SUA au început să livreze doze de vaccin în străinătate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata