Editorial de Victor Nichituș | MOLDOVA SE ÎNTOARCE LA GUVERNAREA ACUM/PSRM

0 152

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a nominalizat în calitate de candidat la funcția de prim ministru al Republicii Moldova,

după consultări cu partidele parlamentare, pe Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS în Parlament.
Președintele a argumentat, înaintarea acestei candidaturi, că a procedat în acest fel datorită faptului că, fostul candidat, Mariana Durleșteanu, și-a retras candidatura, iar în acest moment nu există nici o candidatură care să aibă suportul unei majorități parlamentare.
Afirmațiile făcute de Maia Sandu sunt corecte – retragerea Marianei Durleșteanu i-a dat undă verde președintelui pentru a își numi un candidat propriu.
Am privit atent declarațiile formațiunilor politice parlamentare după ieșirea lor de la președinte: nici una nu a spus că are un candidat la funcția de prim ministru. Excepție au făcut reprezentanții Partidului Șor care au susținut candidatura lui Durleșteanu. Ceilalți au criticat vehement această candidatură.

La rândul său, după ieșirea de la Maia Sandu, liderul socialist, Igor Dodon, a spus că susține candidatura anterioară (adică a Marianei Durleșteanu)

dar că Partidul Socialiștilor este gata să examineze și alte candidaturi ale partidelor parlamentare. O declarație vagă care a lăsat impresia că socialiștii au practicat

un joc la două capete. În același timp, Igor Dodona a spus că în Parlament există o majoritate pentru susținerea politică a unui prim ministru.

Domnia sa a făcut această afirmație după ce a fost solicitat de presă să comenteze retragerea doamnei Durleșteanu.
Două sunt motivele cel mai probabile pentru care nici o formațiune parlamentară nu au declarat presei că au înaintat președintelui un candidat

la funcția de prim ministru – primul, ține de eșuarea tratativelor pentru găsirea unui candidat comun, ceea ce ar face dovada unei rigidități incorigibile a clasei politice moldovene, al doilea, un accept al socialiștilor moldoveni pentru o candidatură înaintată de PAS. Pe data de 15 martie, președintele fracțiunii parlamentare

a socialiștilor, Corneliu Furculiță a declarat pentru Europa Liberă că ar vota pentru învestirea unui Guvern plenipotențiar de coaliție cu PPDA și PAS.
Retragerea Marianei Durleșteanu a fost, cel mai probabil, coordonată cu Igor Dodon. Această retragere i-a oferit posibilitate președintelui să numească un candidat care cel mai probabil va fi votat.
Un guvern condus de un reprezentat PAS, din care vor face parte și reprezentanți, mai mult sau mai puțin apropiați de PPDA ori PSRM, oferă credibilitate în fața UE

și cele mai mari șanse pentru atragerea vaccinului anti-pandemic și resursele financiare necesare stopării declinului financiar al Republicii Moldova.
Desigur, dacă PAS dorește voturile din legislativ pentru Igor Grosu vor trebui să facă dovada deschiderii lor spre colaborare cu celelalte partide parlamentare.

Moldova se reîntoarce în anul 2019 – atunci când actorii geopolitici din regiune au impus guvernarea comună ACUM/PSRM.

Probabil tot ei vor face posibilă și existența Guvernului Igor Grosu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata