BNM a aprobat designul monedei comemorative „Medicul meu – eroul meu”

0 21

Consiliul de supraveghere al Băncii Naţionale a Moldovei  (BNM), la propunerea Comitetului executiv al instituţiei, a aprobat conceptul de design al  monedei comemorative dedicate medicilor, care a fost selectat din lucrările propuse de către cetăţeni, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experţi de la BNM, Comisia Naţională de Heraldică, Uniunea Artiştilor Plastici, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei etc.

Totodată, au fost colectate opinii, în cadrul unor focus-grupuri, de la specialişti din domeniu: Agenţia Naţională de Sănătate Publică; Institutul de Medicină Urgentă; Spitalul Clinic Republican; Spitalul Municipal ”Sfânta Treime”; Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale;  Compania Naţională de Asigurări în Medicină; Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale; Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” etc.

Astfel, la comisia de selecţie au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare şi specialiştilor din domeniul sănătăţii.

În final, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jigliţchi, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărţii Republicii Moldova, redând nepreţuita dedicaţie a lucrătorilor medicali din ţara noastră.

Conceptele de design au venit din partea cetăţenilor după ce, în vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi a invitat publicul să participe la elaborarea design-ului. Criteriile de bază pentru selectarea conceptelor au fost originalitatea, creativitatea şi coerenţa elementelor de design, astfel încât să fie posibilă executarea acestora pe suprafaţa monedei. Fiecare participant a putut prezenta un singur concept, fiind obligat să respecte drepturile de autor şi cele conexe.

Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută în argint.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata