BNM ar putea obține dreptul să supravegheze sectorul financiar nebancar

0 70

Banca Națională a Moldovei (BNM) ar putea obține dreptul să supravegheze sectorul financiar nebancar. Aceasta prevede un proiect de lege aprobat ieri de guvern, care va fi supus aprobării parlamentului.

Potrivit agenției INFOTAG, conform documentului, BNM va fi responsabilă, în special, pentru supravegherea sectorului asigurărilor și a creditelor nebancare.

Până în prezent, această funcție o îndeplinea Comisiei Naționale pentru Piața Financiară (CNPF). Dacă legea va fi adoptată, competențele CNPF se vor aplica pieței de capital, investitorilor săi și fondurilor de pensii nestatale.

Potrivit ministrului finanțelor, Serghei Pușcuța, schimbările sunt legate de necesitatea consolidării întregii piețe financiare, precum și de prevenirea posibilelor riscuri pentru sectorul financiar nebancar.

“Arhitectura de reglementare propusă este utilizată pe scară largă în întreaga lume și se bazează pe experiența BNM în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea acestuia la cele mai bune practici și la standardele internaționale în acest domeniu”, a explicat el.

Dacă proiectul va fi aprobat, modificările propuse vor intra în vigoare la 1 iulie 2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata