CALM, apel către Guvern, Ministerul Finanțelor și Parlament: Cerem să fie stopată adoptarea deciziei privind plafonarea taxelor locale

0 50

Plafornarea taxelor locale în R.Moldova este prematură, reprezintă o greșeală, iar problema trebuie privită mai complex și trebuie revizuit întregul sistem de finanțe publice locale în care să se găsească un echilibru necesar. Graba cu care se acționează în prezent trezesc multe semne de întrebare. Declarațiile aparține directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

În cadrul unei conferințe de presă, Furdui a declarat că „Ministerul Finanțelor și alte instituții vor să dezbine relațiile dintre autoritățile locale și mediul de afaceri”.

„Autoritățile locale și mediul de afaceri reprezintă un tot întreg, cazurile excepționale urmează a fi examinate. Considerăm că plafonarea nu e în interesul mediului de afaceri, dar în interesul unor afaceriști care se ascund în spatele unor asociații de business. Autoritățile locale invită agenții economici să examineze cotele maxime ale plafoanelor și să vadă că ele afecteaza afacerile mici si mijlocii. Taxele locale nu sunt problemă pentru mediul de afaceri”, a spus Furdui.

Astfel, acesta a făcut apel către prim-ministrul Ion Chicu și Guvern, dar și Ministerul Finanșelor, să analizeze bine situația, și a cerut să fie stopată adoptarea deciziei privind plafonarea taxelor locale.

„Cerem să fie stopată adoptarea deciziei privind plafonarea taxelor locale și să începem să discutăm foarte serios privind întregul sistem de finanțe publice, consolidarea bazei financiare a autoriăților locale, descentralizarea financiară și toate angajamentele R.Moldova în domeniul democrației locale și descentralizării”, a declarat Furdui.

În același timp, el a făcut apel către Parlament să se implice în discuție, să analizeze și să evalueze impactul social economic financiar și politic al măsurii de plafonare a taxelor locale. „ (n.r. parlamentarii) să-și amintească de promisiuni și atitudinea manifestată în cadrul diferitor campanii electorale, precum că sunt aproape de cetățeni, de interesele mediului de afaceri, de primari. E o bună ocazie să vă manifestați grija față de autoritățile locale, mediul de afaceri mic și mijlociu, producător, agro-industrial, toți cei care dezaprobă plafornarea taxelor locale și cer măsuri concrete”.

Totodată, Furdui a cerut ca „ministrul Justiției să facă publică opinia Ministerului Justiției în privința constituționalității și compatibilității plafornării taxelor și acestei prevederi a proiectului politicii fiscale, în raport cu decizia Curții Constituționale din 2014, care a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale”.

 

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata