Când vom reveni la normalitate. O expertă OMS a făcut anunțul

0 628

Viața nu va reveni la normal mai devreme de anul 2022, avertizează o expertă a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit South China Morning Post.

Inițiativa Covax a OMS – mecanismului pentru accesul echitabil la vaccin al tuturor țărilor – va putea obține câteva sute de milioane de doze până la jumătatea anului următor, astfel că toate cele 170 de țări înscrise „vor primi ceva”, a declarat Soumya Swaminathan, șefa cercetătorilor de la OMS.

Însă numărul dozelor de vaccin distribuite va fi prea mic pentru a elimina necesitatea distanțării sociale și a purtării măștii. Acest lucru va fi posibil abia când va fi atins obiectivul de 2 miliarde, ceea ce se va întâmpla la sfârșitul anului 2021.

„Modul în care oamenii își imaginează că în ianuarie vom avea vaccinuri pentru întreaga lume și lucrurile vor începe să revină la normal – nu așa funcționează”, a spus ea.

Soumya Swaminathan a explicat că estimează că un vaccin ar putea apărea la mijlocul lui 2021, iar în prima parte a anului vor apărea primele rezultate ale testelor.

„Avem nevoie ca 60% până la 70% din populație să dezvolte imunitate înainte să vedem o reducere dramatică a transmiterii acestui virus. De asemenea, nu știm cât timp vor proteja aceste vaccinuri – acesta este celălalt semn de întrebare: cât durează imunitatea?”, a explicat Swaminathan la o întâlnire virtuală găzduită de Fundația Națiunilor Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata