Adriano Dulgher, tânărul originar din R. Moldova, care se prezintă public ca fiind om de afaceri stabilit la Londra, nu are nicio legătură cu cea mai mare captură de bani, descoperită de vameșii din R. Moldova.

Dulgher a anunțat, la puțin timp după capturarea banilor nedeclarați la vamă, 1,6 milioane de euro în total, că aceștia îi aparțin și ar fi provenit dintr-o „afacere” de-a sa din Africa.

„Noi am făcut toate acțiunile necesare și am stabilit că persoana respectivă nu este implicată în niciun fel în această captură, nu are nicio legătură cu acești bani”,

a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Adriano Dulgher nu va răspunde nici pentru declarații mincinoase, după ce a pretins că banii de contrabandă îi aparțin.

„Am dispus scoaterea lui de sub urmărire penală. Din păcate, legislația R. Moldova îi oferă posibilitatea persoanei care are statut de bănuit sau învinuit să spună

orice dorește, fără să fie trasă la răspundere”, ne-a explicat Ion Caracuian.

Șeful PCCOCS a adăugat că dosarul șoferului este examinat în prezent în instanța de judecată și, deocamdată, nu există alți „învinuiți sau bănuiți cu calități oficiale”

în acest caz.

Ancheta continuă, iar una dintre versiunile cercetate este că suma uriașă de bani, depusă pe conturile Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale,

ar aparține unor persoane care s-au ocupat cu contrabanda de țigări.

„Noi continuăm investigațiile, care sunt destul de complexe, vizavi de cei care sunt implicați în calitate de organizatori sau chiar de proprietari.

Nu ar fi corect să dau detalii pe care vreți să le aflați, deoarece pot prejudicia ancheta”, a afirmat procurorul-șef de la PCCOCS.

Întrebat de unde ar proveni banii, Ion Caracuian a făcut referire la declarațiile șoferului care conducea TIR-ul reținut la Punctul vamal Leușeni, în ajunul Paștelui,

pe 18 aprilie curent.

„Potrivit declarației șoferului de TIR, care a transportat banii, ar rezulta că în România i-au fost transmiși acești bani.

Avem comunicare cu colegii din România, dar nu a parvenit, până acum, vreun rezultat oficial de la partea română”, a conchis procurorul.

Amintim că, inițial, oamenii legi au anunțat suma de 1 570 735 de euro ca fiind găsită ascunsă în TIR-ul care a încercat să intre pe 18 aprilie curent în R. Moldova.

La scurt timp, procurorii au mai găsit bani ascunși în același autocamion – încă 50 de mii de euro, iar suma contrabandei s-a ridicat la 1,62 de milioane de euro.

Pe lângă suma de bani nedeclarată, în TIR a fost depistat și utilaj tehnic – ștanțe și cuțite pentru ștanțe, folosite la tăierea hârtiei și cartonului.

Astfel, suma totală a tentativei de contrabandă, la care se adaugă camionul sechestrat, depășește 1,650 de milioane de euro.