Cât de departe suntem de producerea unui vaccin universal care să combată coronavirusurile

0 52

Coronavirusurile rămân în continuare o amenințare. Acești viruși sunt asemănători celor de SARS din 2003 și cel care a produs pandemia de Covid. Nimeni nu poate anticipa când ar putea izbucni o nouă pandemie, dar cercetătorii vor să creeze un vaccin universal.

Cercetătorii Universității Carolina de Nord au proiectat un vaccin menit să ofere protecție împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, dar și a unui grup de coronavirusuri care pot sări de la animale la om. Studiile se bazează pe tehnologia ARN mesager folosită și de vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, dar folosită diferit.
În loc să includă codul ARNm al unui singur virus, cercetătorii au combinat ARNm de la mai multe coronavirusuri.
Atunci când vaccinul a fost testat pe șoareci, serul obținut a generat anticorpi neutralizanți împotriva mai multor proteine Spike.

Cu ce ne va ajuta un astfel de vaccin pe termen lung?

Vaccinul are potențialul de a preveni focarele atunci cand este detectată o nouă variantă, lucru extrem de benefic dacă stăm să ne uităm la evoluția pandemiei de Covid-19. David Martinez, unul dintre autorii studiului, spune că prin intermediul acestei strategii, vom putea preveni un SARS-CoV-3. Va trebui însă să mai așteptăm până vom avea un astfel de vaccin, ținând cont că cercetătorii americani sunt abia în faza de testare pe animale a acestui vaccin universal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata