Ce mască de protecție este cea mai potrivită pentru tine? Modelul care „ar pune capăt pandemiei“

0 162

Gândește-te la masca de protecție ca la cel mai nou accesoriu la modă care îți poate salva viața, dar și pe cea a celor pe care îi iubești. Dar, în loc să ții cont de model, brand sau logo, alege o mască în funcție de eficacitatea pe care o are împotriva coronavirusului.

Ghiduri oficiale pentru a te ajuta să faci alegerea corectă, privind eficiența filtrelor, dimensiunea, curățarea măștii și perioada recomandată de utilizare sau reutilizare, ar urma să apară la primăvară, spune Jonathan Szalajda, director adjunct la Laboratorul Național de Tehnologie Personală de Protecție, care face parte din Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă.

Până atunci, însă, CNN a publicat o listă a modelelor de măști de protecție și detalii pentru fiecare în parte, care se bazează pe cunoștințele științifice actuale și pe ceea ce spun experții privind utilizarea lor:

Măștile N95, modelul care „ar pune capăt pandemiei“

Studiile au arătat că măștile de tip N95 sunt în prezent cele mai bune când vine vorba de filtrarea mare a unor particule mici. Filtrul funcționează prin captarea particulelor neutre, cum ar fi bacteriile și virusurile, înainte ca acestea să treacă prin mască. Măștile din această categorie sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de „aparate respiratorii de filtrare“ sau „aparate respiratorii de unică folosință“.

Ce s-ar întâmpla dacă fiecare american ar purta o mască de tip N95 timp de patru săptămâni în condiții de risc ridicat, cum ar fi în interior? Ei bine, „ar pune capăt pandemiei“, a spus dr. Abraar Karan, de la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School.

Trebuie să știi că măștile N95 vin în mai multe dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor forme ale feței. Atunci când sunt montate pe față și sunt purtate corespunzător, măștile de tip N95 pot prinde 95% din particule care au în jur de 0,3 microni, au arătat studiile. SARS CoV-2 poate avea un diametru de până la 0,1 microni.

În timp ce unii experți solicită lansarea la nivel național a măștilor N95, astfel de măști sunt în prezent rezervate pentru profesioniștii din domeniul sănătății din prima linie, cei care îngrijesc pacienții cu Covid-19. Acest lucru se întâmplă parțial lipsei de astfel de măști, care sunt concepute pentru a fi purtate o dată și aruncate, dar și din cauza instruirii necesare pentru a se potrivi și a purta masca în mod corespunzător.

Potrivit CDC, și alte câteva aparate respiratorii îndeplinesc sau depășesc nivelul de eficacitate de 95%: măștile N99, N100, R95, R99, R100, P95, P99 și P100. Unele dintre aceste dispozitive – care pot arăta ca măști de gaze – au primit o autorizație de utilizare de urgență și pot fi utilizate, în unele situații, în lipsa măștilor N95.

Masca N95 se fixează cel mai bine în jurul feței unei persoane, pentru a menține sigiliul strâns. Apoi, masca trebuie purtată corespunzător, în ciuda faptului că o astfel de filtrare ridicată poate face respirația mai dificilă.

Notă: Ferește-te de măștile N95 cu supape de expirație, deoarece aceste supape readuc fluxul de aer în mediu.

FFP2

Ca răspuns la răspândirea de noi variante mai contagioase ale coronavirusului, unele țări europene, ca Germania și Franța, impun utilizarea măștilor FFP1 și FFP2.

„P“ înseamnă că masca este puternic rezistentă la ulei și poate fi utilizată pentru a proteja împotriva aerosolilor non-uleioși și uleioși. În comparație, „N“ de pe N95 înseamnă că masca nu este rezistentă la ulei și nu poate fi utilizată într-un mediu cu aerosoli pe bază de ulei.

Un filtru FFP1 are o eficiență minimă de filtrare de 80%, un FFP2 este 94% eficient și un FFP3 este 99% eficient împotriva bolilor infecțioase cu transmitere prin aer.

KN95 și aparate de respirat similare cu filtru

Măștile KN95, care sunt certificate prin standarde chinezești, filtrează și captează 95% din particulele de 0,3 microni. Există însă diferențe: straturile filtrelor aparatelor de respirat N95 sunt „de 8 ori mai groase“.

Aceste măști nu sunt certificate de Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă din SUA, însă câțiva producători de măști KN95 au primit aprobarea de urgență pentru a fi utilizate în instituțiile de îngrijire din domeniul sănătății din SUA.

Compania 3M a comparat aparatele respiratorii N95 și FFP2 europene cu varianta chineazească KN95, P2 (Australia, Noua Zeelandă) și DS2 (japoneză) și le-a găsit pe toate „similare“ în ceea ce privește „filtrarea particulelor care nu sunt bazate pe ulei, cum ar fi cele care rezultă din incendii, PM (particule mici) 2.5 poluarea aerului, erupții vulcanice sau bioaerosoli (de exemplu, viruși)“.

Măști chirurgicale

Concepute pentru a fi folosite de chirurgi și alți profesioniști din domeniul sănătății, măștile chirurgicale sunt dispozitive de unică folosință, destinate să „ajute la blocarea picăturilor de particule mari, stropilor, spray-urilor sau stropilor care pot conține germeni (viruși și bacterii), asigurând să nu ajungă la gură și nas“, potrivit FDA.

Acestea însă nu „filtrează sau blochează particule foarte mici din aer care pot fi transmise prin tuse, strănut sau anumite proceduri medicale“, a subliniat FDA.

Măștile adevărate de calitate medicală sunt realizate din trei straturi de țesătură, fabricate de obicei din plastic. Stratul superior de țesătură colorat este fabricat din polipropilenă filată de calitate medicală.

Măștile chirurgicale sunt utilizate o singură dată și, dacă sunt murdare sau respirația devine dificilă, masca trebuie aruncată și înlocuită.

Măști din pânză homemade

Cea mai obișnuită mască utilizată în rândul publicului larg de astăzi este o mască din țesătură, de cele mai multe ori homemade. Eficacitatea depinde de tipul de țesătură utilizată și de numărul de straturi de pânză. Aceste măști pot fi eficiente cu până la 26%.

Potrivit CDC, „mai multe straturi de pânză cu un număr mai mare de cusături au demonstrat performanțe superioare comparativ cu straturile unice de pânză cu un număr mai mic de cusături, filtrând în unele cazuri aproape 50% din particulele fine sub 1 micron“. Aceasta este o veste bună – studiile arată că aerosolii SARS-CoV-2 au între 1 și 4 microni.

Am constatat că măștile din mătase au respins picăturile în testele de pulverizare, precum și măștile chirurgicale de unică folosință“, arată un studiu, autorii adăugând că prin măștile de mătase „se poate respira mai ușor decât în cazul altor țesături care captează umiditatea și sunt reutilizabile după curățare“.

Oamenii au început să pună măști de țesătură peste cele chirurgicale pentru o protecție suplimentară. Este un comportament susținut de Joseph Allen, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan: „O mască chirurgicală cu o mască din pânză deasupra acesteia poate aduce cu peste 91% eficiența îndepărtării particulelor“.

Viziere, bandane, măști de schi și eșarfe

Anumite articole nu asigură o barieră suficientă împotriva Covid-19 și a altor viruși și nu ar trebui purtate ca mijloc de protecție, avertizează CDC.

Nu purta eșarfe sau măști de schi tricotate ca măsură de protecție, spune CDC. Nu purta vizieră fără mască, recomandă agenția, deoarece nu va proteja împotriva picăturilor mici din aer care pot pluti sub și în interiorul scutului. Și uită de bandane și eșarfe. Acestea nu oferă deloc protecție.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata