Ce spune Viorica Dumbrăveanu despre numărul mare de lucrători medicali infectaţi cu COVID 19

0 165

Până la acest moment, există un număr de 5377 de lucrători medicali – medici, infirmiere, farmacişti, şoferi de ambulanţă, asistenţi medicali. Cifrrele au fost prezentate de Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA. Viorica Dumbrăveanu a precizat că, la nivel european, procentul de infectare a lucrătorilor medicali este de 15%, în timp ce în Republica Moldova este de 11%.

Ministrul a menţionat că nu este vorba de lipsa echipamentelor de protecţie.

„Avem semnale că, în anumite instituţii se încearcă a se face economii şi imediat ne autosesizăm şi sesizăm şi managerii instituţiilor, în contextul obiectivului prioritar de a asigura lucrătorii medicali cu echipament de protecţie”, a spus Viorica Dumbrăveanu,

Aceasta a declarat că numărul de lucrători medicali testaţi este unul impunător.

„Noi am instituit o comisie la nivel naţional, care face evaluări la nivelul instituţiilor spitaliceşti unde este un număr mare de lucrători medicali infectaţi sau unde avem petiţii din partea personalului medical”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul a menţionat că, în spitale, există nişte trasee bine determinate pentru pacienţii COVID şi cei non-COVID, precum şi pentru cadrele medicale care lucrează cu pacienţii COVID şi că echipamentele au un grad diferit de protecţie, în funcţie de locul unde sunt destinate.

„Este una când eşti într-o secţie non-COVID, dar fiecare pacient trebuie tratat ca şi cum ar fi potenţial infectat. Sunt secţiile COVID, de terapie intensivă, unde nivelul de protecţie este ridicat”, a spus Viorica Dumbrăveanu,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata