Cea mai dureroasă poza a anului 2020, în urma incendiului devastator de la Filarmonică

0 965
Un incendiu devastator a distrus o parte din clădirea Filarmonicii Naţionale și a lăsat zeci de oameni cu un amar în suflet.
Au ars instrumente de valoare, amintiri și sala în care se adunau artiștii. Oamenii au scris zeci de postări pe rețelele de socializare în care își exprimă durerea pierderii monumentului de patrimoniu cultural.
Mihail Agafita: „Dragi prieteni cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumente, a ars totul. Tare sperăm însă că ne-a mai rămas măcar speranța… unei minuni probabil.”
Ala Nemerenco: „Cu excepția celor legate de COVID, aceasta va fi poza dureroasă a anului 2020. Dirijorul Petre Neamțu, răvășit, lângă cele câteva instrumente muzicale salvate. Filarmonica Națională a fost înghițită de foc… Acel Guvern care o va putea reface în termeni rapizi va putea fi considerat un guvern al poporului.”
Nadejda Roșcovanu: „Acoperișul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău continuă să mocnească. Cerul deasupra orașului se acoperă de nori, după luni de secetă, miroase a ploaie. Prea târziu, instrumente de valoare au fost mistuite de flăcări: numai patru piane vechi valorează, fiecare, peste 100 000 euro. Arhive importante ale artiștilor au fost și ele înghițite de foc. Membrii orchestrei au reușit să salveze tot ce le-a stat în puteri. În imagine: Dirijorul Petre Neamțu păzește instrumentele salvate.”
Pompierii au reuşit să localizeze sursa arderii, după aproape cinci ore de luptă cu flăcările.  Focul care a mocnit a distrus 3500 de metri pătrați ai clădirii.
Potrivit Inspectoratului General, pentru Situații de Urgență, pompierii vor monitoriza situația pe tot parcursul nopții pentru a preveni apariția unor noi focare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata