„Cea mai periculoasă marfă în acest moment”. Zeci de milioane de mănuși medicale murdare și uzate au ajuns ca noi în SUA

0 71

Investigația CNN a arătat cum mii de muncitori din Thailanda lucrează la recondiționarea mănușilor folosite. Saci de gunoi plini de mănuși medicale folosite, unele vizibil murdare, unele chiar pătate de sânge, acoperă podeaua unui depozit de la periferia Bangkokului.

În apropiere se află un bol de plastic, umplut cu colorant albastru și câteva mănuși. Oficialii thailandezi spun că muncitorii migranți încercau să facă mănușile să pară din nou noi, atunci când autoritățile sanitare thailandeze au făcut o razie în instalație, în luna decembrie.

Astfel de depozite sunt cu zecile în Thailanda și în prezent. Totul, deoarece pandemia de coronavirus a dus la o cerere uriașă pentru mănuși de nitril de calitate medicală.

Acești muncitori împachetează milioane de mănuși de calitate inferioară pentru a le exporta în Statele Unite și în alte țări din întreaga lume, pe fondul unei penurii globale care va dura ani de zile.

Experții descriu o industrie plină de fraude, unul dintre ei declarând pentru CNN că mănușile de nitril sunt „cea mai periculoasă marfă de pe Pământ în acest moment”.

„Există o cantitate enormă de produse proaste care intră (în țară). Un flux nesfârșit de mănuși murdare, de mâna a doua și de calitate inferioară care intră în SUA și despre care autoritățile federale, se pare, abia acum încep să înțeleagă amploarea enormă”, a spus Douglas Stein.

Importurile de echipamente medicale de calitate îndoielnică sunt permise în SUA deoarece reglementările privind calitatea au fost suspendate.

La începutul acestui an, o companie americană a avertizat două agenții federale – Customs and Border Protection și Food and Drug Administration – că a primit transporturi pline de mănuși de calitate inferioară și vizibil murdare de la o companie din Thailanda.

Cu toate acestea, compania thailandeză a reușit să expedieze alte zeci de milioane de mănuși în lunile următoare, unele dintre ele sosind chiar în luna iulie.

FDA a declarat pentru CNN că nu poate comenta cazuri individuale, dar a precizat că a luat „o serie de măsuri pentru a-i găsi și opri pe cei care vând produse neaprobate, valorificând experiența noastră în investigarea, examinarea și revizuirea produselor medicale, atât la graniță, cât și în cadrul comerțului intern”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata