CEC, acuzată de partizanat politic; „Dodon să nu forțeze răbdarea oamenilor, că nu prea are unde fugi decât la Tiraspol

0 83

Decizia Comisiei Electorale privind numărul secțiilor de votare peste hotare este o intervenție brutală în procesul democratic, aceasta fiind luată în favoarea blocului PSRM-PCRM și a Partidului Șor. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Este o situație destul de periculoasă la CEC. Decizia luată este una politică, când toate instituțiile spun că bani sunt, când sunt toate condițiile legale care obligă CEC-ul să mărească numărul secțiilor de vot peste hotare. Parlamentul poate alege alți membri ai CEC. Întrebarea e pe cine vor vota, după chipul și asemănarea celor care deja sunt. Dodon forțează răbdarea oamenilor. Îl sfătuiesc să nu forțeze, pentru că mă tem că nu prea are unde fugi decât la Tiraspol”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

În opinia deputatului Platformei DA Igor Munteanu, următorul Parlament ar trebui să schimbe total modul în care sunt numiți membrii CEC.

„Mai este al patrulea criteriu care nu e stipula în Codul Electoral, se numește oportunitatea politică. CEC-ul funcționează ca un organism politizat, pentru că membrii săi sunt numiți de partide. În țările cu democrații solide, funcționarii CEC sunt în serviciul public. Atât timp cât vom numi noi galerii politice, va fi această situație. După aceste alegeri, trebuie să reformăm această instituție și cum sunt numiți membrii”, a menționat Igor Munteanu.
„Ceea ce face CEC este un favoritism pentru blocul PSRM-PCRM și Șor. Cimil, Lebedinschi și cei din fruntea CEC nu-și dau seama că mandatul lor expiră în curând și vor răspunde pentru că nu organizează buna desfășurare a alegerilor”, a spus și vicepreședinte al Partidului Schimbării, Corina Gaibu.

Elena Grițco, vicepreședinte al Partidului Nostru, una dintre formațiunile care a contestat în instanță decizia CEC, afirmă că sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor a funcționat dubios în privința acestui caz, iar judecătorul Anatolie Minciună ar avea un „rol” în acest proces.

„În noaptea zilei de 6 iunie am contestat decizia CEC în regim online. A doua zi, la ora 9, am depus și deja în 20 de minute a funcționat sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor. Emailul de confirmare l-am primit nu de pe adresa Curții de Apel, dar de pe un email ciudat care s-a dus în spam. Am verificat site-ul curții și am găsit că deja era stabilită. Sesizarea pe care a depus-o PAS, la fel, conform repartizării aleatorii, a ajuns la acest complet de judecată. Prezența lui Miniciună nu e una întâmplătoare, are rolul lui în acest proces”, a spus Elena Grițco.
La rândul său, Anatol Țăranu a calificat decizia CEC drept o intervenție brutală în procesul democratic. Expertul politic nu exclude că, în cazul unei decizii favorabile în instanță, ultima mișcare ar putea fi demisia membrilor CEC.

„Nu este exclus, interesele sunt foarte mari. Oamenii au ce pierde, e vorba de sume enorme, de scheme gri, care zeci de ani au alimentat conturi, famili. Acum ei sunt gata să meargă la orice. Faptul că CEC-ul acționează într-o asemenea manieră obraznică mă face să sesizez Procuratura. La noi decizii de asemenea fel se iau contra unor sume enorme de bani”, a menționat Anatol Țăranu.

În cadrul unei intervenții telefonice, Iurie Cojocaru, concetățean stabilit în Marea Britanie și fondator Free Moldova, a menționat că diaspora va protesta în cazul unei decizii negative a CEC.

„De mâine ne pregătim de proteste în toată diaspora. Întrebarea e de ce membrii CEC au mers împotriva Codului Electoral și nu au respectat niciunul din cele trei principii stipulate acolo. Peste o sută de mii de persoane deja s-au înscris prealabil. De ce se descurajează această înregistrare prealabilă? La următoarele alegeri oamenii nu se vor mai înregistra, dacă nu se ține cont de această înregistrare prealabilă”, a spus Iurie Cojocaru.

 

sursa: jurnal.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata