Cercetări de pionerat în R. Moldova în domeniul nano-tehnologiilor

0 27

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, doctor habilitat în medicină, Viorel Nacu, și cercetătorul științific Tudor Braniște au fost invitații lui Liviu Moraru la o nouă ediție a  emisiunii ”Bibliotecă Medicală”, proiect realizat de GMC (tehnic), cu suportul general al Laboratorului Medical Genesys.

Academicianul Ion Tighineanu a vorbit în debutul emisiunii despre începuturile nanomedicinei în țara noastră la nivel de cercetare: ”Centrul Național de Studii și Testare a Materialelor a fost creat în anul 2001 după o vizită în SUA. Atunci a apărut ideea de a crea un centru în Republica Moldova, pentru a ne implica la nivel nanometric. Am selectat cei mai buni studenți de la specialitățile respective de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Centrul a început să activeze. Sunt cercetări de pionerat.

Rezultatele nu au stat sub semnul aștepătării. Președintele AȘM elogiază cât de bine și repede au fost pliate bunele rezultate: ”Peste doar cinci ani aveam lucrări recunoscute la nivel internațional. În cadrul Centrului au fost elaborate și susținute mai multe teze în domeniul nano-tehnologiilor. Tineri care au câștigat granturi și burse importante, care au petrecut studii în cadrul centrelor europene. Realizăm proiecte împreună cu Universitatea de Medicină și Universitatea Tehnică, dar este o consolidare a noastră, împreună și cu Universitatea Tehnică.”

 Doctorul habilitat în medicină Viorel Nacu a punctat de ce trebuie continuat studiul în medicină și în dezvoltarea viitorului acesteia, cât și dezbaterile despre etică: ”Nano-tehnologia este o direcție nouă. Nano-tehnologiile oferă medicinei practice și regenerativă permisiunea de a crea structuri tridimensionale care ar fi prietenoase organismului uman, geo-compatibile, structuri ușoare care ar avea capacități de asimilare, de a incorpora celule vii în interiorul lor. Ar putea fi înlocuite țesuturi, pe viitor chiar și organe care sunt în deficit pentru transplant. Problemele etice există în orice sector de dezvoltare. Trezește discuții aprige chiar și în mediul academic.”

 Cercetătorul științific Tudor Braniște a vorbit despre importanța dezvoltării acestui domeniu medical și direcționarea transportului de medicamente prin precizie: ”Aplicarea nano-tehnologiilor în domeniul medical cu perspective reale în domeniul imagisticii medicale, a metodelor diagnosticului și de tratament, precum transoportul direcționat de medicamente către țintă. Cu ajutorul nano-capsulelor putem direcționa un câmp mangnetic, substanța poate fi transportată până la țintă și eliberată. Utilizarea nano-capsulelor și transportul dirijat de medicamente ar contribui la aplicarea direcționată a tratamentului.”

Președintele AȘM a explicat în exemple uzuale cât de ușor se poate de tratat o maladie prin precizia nano-tehnologiilor: ”Substanțele medicamentoase pot influența pozitiv când tratează unele maladii, dar avem și efecte secundare, chiar negative, când afectează alte organe. Însă nano-tehnologiile ne permit să ne apropeim precum un satelit de o planetă. Acest satelit studiază o anumită regiune. În cazul de față, aceste nano-capsule pot fi transportate absolut dirijat. Nano-particulele penetrează în celulele vii dar nu au nicio acțiune asupra acestora. Putem să plasăm celule sănătoase acolo unde avem probleme cu regenerarea.

În cadrul emisiunii, moderatorul Liviu Moraru, alături de șeful Băncii de Țesuturi Umane din Moldova, din cadrul Spitalului de Ortopedie și Tramatologie Republican, doctorul habilitat Viorel Nacu, ne arată de la fața locului cum arată ”banca”. ”Este o bancă de multi-țesuturi. Celulele stem sunt studiate pe larg. Este o mamă a celulelor. Celulele stem pot da naștere la majoritatea tipurilor de celule pe care le avem în organism. Cercetarea are loc ca diverse domenii ale medicinei.

Distinșii invitați s-au exprimat și față de pandemia de Coronavirus. Academicianul Tighineanu ne-a explicat că degrabă omenirea nu va scăpa de acest virus: ”Copii trec ușor prin infecția cu noul Coronavirus, dar cercetarea arată că aceste urmări ar putea fi resimțite peste 7-8 ani. Am vorbit cu experți internaționali în domeniu. Acest virus nu se va grăbi să plece degrabă de pe planeta noastră. Să nu uităm de restricții. Pot fi valuri mari. Valuri generate de noi tulpini. Civilizația va învinge până la urmă acest virus, o vom învinge prin savanți. Cercetătorii vor găsi soluțiile. Sper că și guvernarea noastră se va întoarce cu fața la cercetătorii științifici. Avem experți notorii în domeniu, trebuiesc susținuți.

 

Urmăriți ediția integrală accesând adresa următoare: https://www.youtube.com/watch?v=cG0ohlpFjnU

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata