Chiril Moţpan: Forţele pacificatoare din zona de securitate transnistreană sunt un avanpost militar al Rusiei

0 52

Forţele pacificatoare din zona de securitate transnistreană sunt un avanpost militar al Rusiei în această zonă geografică, în coasta Europei, a declarat Chiril Moţpan, deputat şi veteran de război, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Acesta a mai precizat că va fi foarte dificil pentru Republica Moldova să scape de aceste forţe.

„Menirea lor este de a menţine prezenţa rusă aici, este absolut clar. Zona este una expozivă, periculoasă – să nu uităm de dotarea foarte avansată a forţelor paramilitare transnistrene şi a celor ruse”, a spus Chiril Moţpan.

Deputatul a menţionat că, în perioada în care Igor Dodon a fost preşedinte, a avut loc rotaţia completă a corpului de ofiţeri ruşi din Transnistria,

care au avur acces liber în Republica Moldova.

„Republica Moldova este un stat independent, membru al ONU. Este nevoie doar de dorinţă şi de implicare şi de abordare a problemei tarnsnistrene

de la nivelul unor oameni de stat”, a spus Chiril Moţpan.

Prezent în platoul emisiunii, Oazu Nantoi, deputat şi expert în problematica transnistreană, a precizat că nimeni nu trebuie să creadă în declaraţiile politice

care privesc regiunea transnitreană.

„Noi trebuie să fim realişti. E vorba de mobilizarea societăţii, de altă clasă politică, de alte abordări şi atunci totul este posibil.

Atunci când vorbesc de soluţionarea conflictului, eu nu vorbesc de semnarea unei hârtiuţe în faţa camerei de luat vederi.
Eu am în vedere ca Republica Moldova, în limitele frontierelor recunoscute de comunitatea internaţională, respectat din interior şi exterior”, a spus Oazu Nantoi.

Ion Manole, director Promo-LEX, a precizat că politica inconsecvenţă a Republicii Moldova în discursurile de la ONU dezavantajează foarte mult Chişinăul.

„Această inconsecvenţă aduce derută în rândurile partenerilor internaţionali. Noi nu mai putem fi percepuţi ca parteneri serioşi”, a spus Ion Manole.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata