Codul Galben de ghețuș și polei a fost extins. Avertizările IGSU

0 23

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins și pentru astăzi Codul Galben de polei și ghețuș, valabil pe întreg teritoriul țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, azi în țară se așteaptă precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pe arii extinse se va forma polei, pe drumuri se va menține ghețuș, potrivt sursei citate.

În următoarele zile, în țară sunt anunțate valori termice până la 12 grade Celsius, ziua, și 0 – 5 grade cu plus, noaptea.

În contextul avertizării SHS, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația despre pericolul căderii zăpezii de pe acoperișuri și pomi, precum și a riscului de formare a țurțurilor.

Salvatorii roagă oamenii „să fie foarte atenți când merg pe sub streșinile clădirilor și să se asigure că formațiunile de gheață nu-i pun în pericol”.

Angajații IGSU au cerut administratorii clădirilor să îndepărteze țurțurii și să curețe zăpada de pe acoperișuri, pentru a evita traumatizarea trecătorilor.

De asemenea, oamenii sunt îndemnați să evite porțiunile de drum unde copacii sunt încărcați cu zăpadă și gheață și să-și supravegheze copiii în drum spre școală.

Salvatorii atenționează și asupra pericolului aflării în preajma bazinelor acvatice.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu încălzirea vremii în perioada 9 -11 februarie,

Centrul Hidrologic prognozează distrugerea treptată a formațiunilor de gheață. Asta înseamnă că gheața pe bazinele acvatice din țară va fi fragilă,

iar ieșirea pe ea va prezenta pericol. IGSU cere atenție sporită din partea părinților cu copii minori, precum și a amatorilor de  pescuit la copcă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata