Consiliul Concurenței, despre scumpirile produselor petroliere

0 45

Consiliul Concurenței a venit cu o reacție în urma indignărilor din societate, provocate de scumpirile în lanț operate de companiile petroliere.

În acest sens, reprezentanții Consiliului amintesc că instituția nu are legătură cu formarea prețurilor, ci cu acțiunile sau inacțiunile jucătorilor de pe piață. De asemenea, se menționează că în acest sens a fost pornită o investigație, iar rezultatele acesteia nu pot fi publicate din motiv că legea ar interzice acest lucru.

„Publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație  de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare.

În contextul celor expuse, sunt relevante prevederile art.38 al. (5) din Legea concurenței 183/2012: Informaţiile confidenţiale colectate în procesul aplicării prezentei legi se utilizează de Consiliul Concurenţei doar în scopul pentru care au fost obţinute şi nu pot fi divulgate decît cu consimţămîntul, exprimat într-o formă explicită, al persoanei de la care au fost obţinute sau la cererea instanţei de judecată ori a altor organe competente, dacă acest fapt este prevăzut de lege”, se menționează într-un comunicat emis de către reprezentanții Consiliului Concurenței.

Realitatea.md amintește că în primăvara acestui an, au avut loc mai multe scumpiri în lanț ale produselor petroliere operate de către companiile, care dețin stații PECO. În acest sens, s-au evidențiat 6 companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară și care au avut un comportament similar la modificarea prețurilor.

Acest lucru i-a indignat pe consumatori, ținând cont de neconcordanțele prețurilor din R Moldova comparativ cu prețurile de pe piața internațională, și anume: scumpiri imediate la creșterea cotațiilor internaționale și ieftiniri întârziate la scăderi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata