Copiii nu vor fi admişi în colectivităţi, dacă părinţii refuză neargumentat vaccinarea

0 57

Copiii ai căror părinţi sau reprezentanţi legali refuză neargumentat vaccinarea nu vor fi admişi în colectivităţile de copii, dar vor putea avea acces la procesul educaţional în regim online. Totodată, copiii care au contraindicaţii medicale temporare sau permanente la vaccinare, vor fi admişi în instituţia educaţională, în baza unei decizii luate după evaluarea riscurilor infecţioase de către medicul de familie. Sunt precizările Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care vin în contextul reluării activităţii instituţiilor de educaţie preşcolară şi învăţământ general.

Potrivit MSMPS, în cazul în care vaccinarea este realizată conform calendarului individual de imunizări, părinţi sau reprezentanţi legali vor prezenta educatorului/dirigintelui certificat de la medicul de familie. Ministerul mai anunţă că nu se va solicita eliberarea certificatului de contact de către medicul de familie pentru admiterea în instituţia de învăţământ, în cazul absentării copilului din colectivitatea preşcolară sau şcolară mai mult de trei zile din motive nelegate de boală. În astfel de cazuri, se recomandă prezentarea la educator sau diriginte, de către părinte/reprezentant legal, a unei declaraţii pe propria răspundere despre faptul că copilul nu a fost bolnav şi nu a avut contact cu persoane confirmate cu infecţia COVID-19, potrivit IPN.

Totodată, în cazul suportării de către copil în perioada absentării a unei infecţii respiratorii, inclusiv a infecţiei COVID-19, sau apariţia altor semne de boală, este obligatorie consultaţia medicului de familie şi eliberarea certificatului privind însănătoşirea şi permisiunea frecventării colectivităţii de copii.

În cazul plasării copiilor în carantină pentru 14 zile, pe motivul contactului cu un caz confirmat COVID-19 în instituţia de învăţământ, certificatul de contact pentru admiterea repetată în instituţia educaţională nu se va solicita. Excepţie sunt cazurile în care pe perioada carantinei la copil apar semne de infecţie, fiind necesară prezentarea la medicul de familie şi eliberarea ulterioară a certificatului medical.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata