Corneliu Furculiță, confuz după discuțiile cu președintele: „Am fost gata să auzim o propunere a dumneaei, nu o întrebare”

0 107

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM) din legislativ susține că, dintre toate partidele parlamentare, doar formațiunea pe care o reprezintă

și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își doresc alegeri anticipate. În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, scrie newsmaker.md.

Corneliu Furculiță s-a arătat „confuzionat” după întâlnirea cu Maia Sandu din 28 decembrie.

Acesta susține că se aștepta să afle viziunea președintei țării privind soluționarea crizei.

Corneliu Furculiță susține că, în afară de PAS și PSRM, celelalte formațiuni din Legislativ trag de timp, pentru că știu bine că în eventualitatea unor anticipate

nu vor mai accede în Parlament.

„Din cele care sunt la moment, doar două fracțiuni au optat pentru alegeri anticipate sincer. Mă refer la fracțiunea PAS și la fracțiunea socialiștilor.

Ceilalți joacă, ceilalți nu au sincera convingere că trebuie să fie alegeri anticipate, că vorbește raționalitatea politică, fiindcă, conform sondajelor, bine,

hai să spunem că sondajele poate nu reflectă integral, dar conform sondajelor actuale, doar câteva forțe politice acced în Parlament în urma eventualelor

alegeri anticipate și mă refer la PSRM, PAS, Partidul „Șor” și, eventual, Partidul Nostru al lui Renato Usatîi”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare PSRM.

Socialistul mai spune că a rămas „confuzionat” în urma întâlnirii cu președinta țării, pentru că se aștepta să afle viziunea ei față de situația creată.

„Am rămas puțin confuzionat, fiindcă dna președintă mai mult a solicitat opinia noastră, noi ne așteptam ca să auzim opiniile sau solicitările, sau propunerile dumneaei, ea fiind moderator și, într-un fel, dumneaei îi aparține inițiativa”, a mai spus Furculiță.

Totodată, Corneliu Furculiță s-a arătat „mirat” și de propunerea PAS privind autodizolvarea legislativului: „Păi, asta mă și miră, într-o oarecare măsură,

fiindcă noi am specificat de nenumărate ori: conform prevederilor care sunt în Constituție.

Da, poate sunt anumite locuri pentru unele discuții sau unele decizii, dar consider că Constituția este explicită în acest context: sau parlamentul nu aprobă nicio decizie în decurs de 3 luni, sau parlamentul nu aprobă candidatura la funcția de prim-ministru înaintată cel puțin de două ori de către președintele țării.

Eu nu cunosc alte prevederi”.

De asemenea, deputatul PSRM susține că Maia Sandu este cea care trebuie să spună cine va deține interimatul funcției de prim-ministru după data de 31 decembrie.

„Poate eu nu sunt jurist inițiat în procedurile constituționale, dar, din câte cunosc, dna președintă trebuie să se pronunțe cine îndeplinește interimatul

primului ministru”, a spus Furculiță.

Deputatul a precizat că din moment ce socialiștii au optat pentru demisia Guvernului, care a fost sprijinit de PSRM, socialiștii nu mai sunt la guvernare.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata