Corupție, legalizată în proiectul Politicii bugetar-fiscale

0 54

Un amendament al deputatului Eugen Nichiforciuc, inclus în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, ar putea duce la pierderi de zeci de milioane de lei din partea statului. Schema parlamentarului a fost deconspirată de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Mai exact, menționează Litvinenco, este vorba despre introducerea unei noi noțiuni în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, care ar permite comercializarea țigaretelor de foi (cigarillos) cu aplicarea unui acciz mult mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite.

Vă aduceți aminte de un amendament al deputatului Eugen Nichiforciuc introdus pe furiș la proiectul de lege care ținea de preluarea atribuțiilor de urmărire penală de la MAI de către Serviciul Fiscal? Ăla cu privire la țigarete. Atunci, la insistența colegului Radu Marian, amendamentul așa și nu a fost adoptat. Credeți că parlamentarul a renunțat la idee? Nu desigur!

Îl regăsim chiar în politica ”bugetar-fiscală” adoptată de Guvernul Chicu.

Astfel, prin art.XXVII din proiect, la articolul 2 al Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului (Monitorul Oficial, 2008, nr. 47-48 art. 139) după noțiunea „țigarete” se introduce noțiunea „țigarete de foi (cigarillos) – trabuc de dimensiuni mici cu o greutate maximă de 3 grame fiecare.” Este exact motivarea conținută în amendamentul lui Eugen Nichiforciuc la proiectul de atunci – noțiunea respectivă se regăsește în Hotărârea Guvernului nr. 1065/2016 pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, dar nu este în lege.

Care-i ”fișca”?

Accizele la aceste țigarete sunt cu mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite – se aplică doar la 41% din valoarea în lei. Pe pachetele acestor produse nu este obligatoriu să se aplice avertismentele de sănătate obișnuite, chiar dacă sunt mult mai nocive ca țigaretele obișnuite. Ca rezultat, statul pierde zeci de milioane de lei din cauza vânzării acestor tipuri de țigări.

Mai mult, deoarece acest tip de țigări la moment nu este prevăzut în Legea privind controlul tutunului, respectiv acestea nici nu pot fi importate/comercializate în țară”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata