Cum explică deputatul PAS, Vladimir Bolea neîndeplinirea promisiunii Maiei Sandu de a declanșa alegeri parlamentare anticipate în trei luni de la accederea la guvernare

0 99

A fost o decizie luată pe parcursul guvernării, că e mai bine de guvernat” și “Considerați că partenerii noștri de atunci, socialiștii, ne susțineau pe noi să facem alegeri parlamentare anticipate? Cu siguranță – nu. Din acest considerent, vă spun, toate lucrurile evoluează de la o zi la alta.” Așa a explicat deputatul PAS, Vladimir Bolea decizia Maiei Sandu de a nu merge în alegeri parlamentare anticipate în decurs de trei luni, așa cum a promis în iunie 2019, după ce PDM s-a retras de la guvernare, iar Cabinetul Filip a cedat puterea noii majorități PSRM-ACUM. Bolea a făcut declarația în cadrul dezbaterilor electorale de la Radio Moldova, la care a participat și Ilian Cașu, persoană de încredere a lui Renato Usatîi, candidat pentru funcția de șef de stat din partea Partidului Nostru.

ILIAN CAȘU: “Este declarația Maiei Sandu, din luna iunie, după “revoluția ambasadorilor” că “în trei luni vom organiza alegeri parlamentare anticipate”. Ce s-a întâmplat? De ce a renunțat doamna Maia Sandu la această promisiune? Noi putem să o găsim această declarație publică a doamnei Maia Sandu, ea este publică.”

VLADIMIR BOLEA: “Atunci când ești într-un război direct cu corupția, situația se schimbă de la o zi la alta. E ca pe front. Deciziile le iei din mers, pe parcurs. Când începe o avalanșă de evenimente, cu siguranță trebuie să se întâmple niște lucruri modificate. Eu nu cred că s-a procedat greșit asistând cinci luni de zile la guvernare. Din contra, consider că ar fi  trebuit de muncit în continuare…A fost o decizie luată pe parcursul guvernării, că e mai bine de guvernat“, a replicat Bolea, iar în completare a spus că deciziei de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate s-ar fi opus și PSRM, partenerii de coaliție de atunci al Blocului ACUM, constituit din formațiunile PAS și DA: “Considerați că partenerii noștri de atunci, socialiștii, ne susțineau pe noi să facem alegeri parlamentare anticipate? Cu siguranță – nu. Din acest considerent, vă spun, toate lucrurile evoluează de la o zi la alta.

În replică, Ilian Cașu a declarat că cel puțin modalitatea prin care democrații și socialiștii au venit la guvernare, trebuia să determine PAS și DA să stea ferm pe poziții, făcând trimitere la sistemul de vot mixt, adoptat de democrați și socialiști, în ciuda criticilor societății civile și a faptului că membrii Comisiei de la Veneția s-au opus acestui act, printr-un aviz negativ.

ILIAN CAȘU: “Noi știm că nici Platforma DA, nici Dvs (PAS) nu v-ați onorat promisiunea pentru că, Doamne ferește, mergem în anticipate, vine Usatîi și Partidul Nostru și o să fie mai rău. Părțile constituiente ale Blocului ACUM și-au schimbat planul de anticipate pentru că asta-i deranja pe socialiștii lui Dodon că în caz de anticipate, vine “Partidul Nostru” cu Usatîi și v-ați lăsat convins de socialiști. Moș Gheorghe, din Valea Perjei ar fi spus că trebuia Maia Sandu cu Andrei Năstase să meargă în anticipate, acest act de curaj politic, și scăpam de șori și plahotniuci, care au intrat în Parlament prin sistemul de vot mixt – un sistem mafiot. Era o chestiune de curaj politic să mergeți în anticipate, iar lidera Dvs, Maia Sandu, ar fi ieșit bine. Dvs v-ați lăsat însă hipnotizați de socialiștii lui Dodon“, a spus în încheiere Ilian Cașu.

Amintim că în avizul său cu privire la sistemul de vot mixt în baza căruia s-au desfășurat alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Comisia de la Veneţia a punctat mai multe deficienţe, principala fiind riscul mare de influență a politicului din partea mediului de afaceri.

Pentru Republica Moldova problema este că în situația actuală, sistemul mixt, în opinia noastră, nu este cea mai bună soluție pentru că ar putea exista o influență mare din partea mediului de afaceri și interesele acestuia în politică. Acesta este cel mai important motiv”, declara președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata