Cum un fost primar PCRM a privatizat Casa de Cultură din Făleștii Noi

0 44

Au rămas fără Casă de Cultură. Este cazul locuitorilor din comuna Făleștii Noi, care de mai mulți ani nu au unde să urmărească vreun concert, iar copiii nu mai fac artă ca pe vremuri. Autoritățile publice locale ridică neputincioase din umeri, spunând că unicul centru cultural și de divertisment din sat, ar fi fost privatizat cu mulți ani în urmă. Clădirea s-a transformat într-o ruină, după ce ar fi ajuns proprietatea privată a familiei fostului primar comunist și președinte de raion, Alexei Gligor.

„Nu mai știm de câți ani nu activează. Copiii se fac de râs prin sat. N-au unde să se ducă, la un club, la o discotecă. Avem așa un sat cu străzi frumoase și nu avem un club în sat ca să vină un om să ne cânte ceva pe acea scenă”

„La noi era și ansamblu frumos în sat, cântau toți, era club. Era frumos, iar acum n-avem nimic. Au pus mâna pe club, și este a lor. – Cine a pus mâna? – Domnul Gligor. Se făceau concerte cu grădinița, veneau de la școală făceau aici concerte. Noi duminica, când era vreo sărbătoare mergeam și ne vedeam acolo (la Casa de Cultură – notă red.) pentru că era frumos. Nimic nu-i”, a declarat Lidia Martîniuc, pensionară.

„De la mic la mare are nevoie de această Casă de Cultură pentru că în toate localitățile ca atare ea funcționează pentru sat, iar la noi cu părere de rău, Casa de Cultură funcționează nu știu pentru cine”, a spus Ludmila Rotari, lucrător social.

Eduard Vîntu este consilier local mai bine de 20 de ani. Bărbatul spune că în urma desființării colhozurilor, fără ca cineva să cunoască, Casa de Cultură ar fi devenit peste noapte proprietate privată.

„Ne-am trezit că 48% din edificiul Casei de Cultură era privatizați deja de Cooperativa CAP „Consătenii”, dar nu era indicat care clădire, sus, jos, nimic absolut. Pur și simplu era indicat că 48%, prin judecată, dar în ce mod nu se știe”, a menționat Eduard Vîntu, consilier local.

Actualul primar al comunei Făleștii Noi a declarat că lucrările de construcție a Casei de Cultură au început încă pe timpul Uniunii Sovietice, iar peste ani, edificul ar fi ajuns bun privat.

„Construcția clădirii date a început pe timpul când era colhozul, dar a fost finalizată de către Cooperativa CAP “Consătenii”. Ei motivează că odată ce au finalizat construcția, ei sunt proprietarii acestui imobil. Referitor la procesul de privatizare nu cunosc cum a fost efectuat procesul, doar cunoaștem că este o hotărâre de judecată din 2010 în care se atribuie 49% Cooperativei CAP „Consăteni”, a declarat Vladimir Bejenari, primarul comunei Făleștii Noi.

Oamenii din sat nu au acces liber în clădire.

„La orice organizare a evenimentelor culturale noi ne adresăm conducătorului gospodăriei date. La moment este Ion Gligor și ne adresăm permanent lui pentru a ne permite să efectuăm careva activități”, a adăugat primarul.

Din cauza că instituția nu se află la balanța primăriei, Casa de Cultură din localitate se dărâmă, iar autoritățile locale nu pot aloca bani pentru a o renova.

„Regretabil este faptul că a fost scris chiar și un proiect în anii precedenți, un proiect ce ține de renovarea Casei de Cultură, finanțat de UE, dar cu regret, când a fost timpul ca finanțatorul să vină în localitate, aceștia au constatat că bunul nu aparține primăriei și respectiv, au refuzat finanțarea acestui proiect”, a declarat Vladimir Bejenari, primarul comunei Făleștii Noi.

Fiul fostului primar, în prezent administratorul Cooperativei Agricole de producție „Consăteni” susține că deține legal aproximativ 48% din clădirea Casei de Cultură. Acest lucru este confirmat și de Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

„Cooperativa Agricolă „Consăteni” a efectuat lucrări de finisare a Casei de Cultură. Această direct a făcut investiții în Casa de Cultură. Este o hotărâre de judecată care s-a expus la cazul dat, care stabilește care este cota-parte care aparține CAP Consăteni. Întreprinderea dată a dat în exploatare Casa de Cultură, nu-i vorba de lucrări de reparație, ea a finisat construcția acesteia. Compania dată este co-proprietarul a unei părți din Casa de Cultură, nici vorbă de 49% din Casa de Cultură”, a declarat Ion Gligor, administratorul CAP „CONSĂTENII”.

Fostului primar și președinte de raion, Alexei Gligor nu a fost de găsit pentru a ne spune cum fiul său a ajuns să fie proprietarul unei instituții publice.

Merită de menționat că, Alexei Gligor a figurat într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu cu pricinuirea daunelor materiale în proporţii deosebit de mari.

 

sursa: nordnews.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata