Cum vor vota moldovenii care se află în țările în care restricțiile au fost înăsprite? Anunțul MAEIE

0 68

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat pe 27 octombrie regulile pentru votul în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie. După cum menționeză ministerul, din cauza unor restricțiilor introduse, ca umare a avansării pandemiei, în Franța, Irlanda, Spania și Israel, cetățenii Moldovei din acele țări ar putea întâmpina dificultăți în exercitarea dreptului la vot.

De exemplu Franța a instituit pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze. Măsurile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa nefiind însă afectată cea din Bordeaux.

Potrivit autorităților, ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale și recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Și autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară. În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

În cazul Spaniei, Guvernul acestei țări a aprobat la 25 octombrie curent, în ședință extraordinară starea de alarmă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele. După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot. Totodată,  pentru a evita careva dificultăți, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

În contextul situației pandemice și cetățenii Republicii Moldova care se află în Israel sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata