Curtea Constituțională a dat un aviz parțial negativ la proiectul Guvernului de modificare a Constituției

0 83

Curtea Constituțională a dat un aviz parțial negativ la proiectul Guvernului de modificare a Constituției în ceea ce priveşte numirea judecătorilor, precum și componența Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit judecătorilor constituționali, proiectul nu respectă condițiile de revizuire și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare.

Decizia Curții este irevocabilă.  Potrivit proiectului de modificare a Constituției, judecătorii tuturor instanțelor urmau să fie numiţi în funcție de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, preşedintele ar fi putut respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.  În opinia magistraților Curții Constituționale, autorii documentului nu au prevăzut un mecanism prin care ar fi evitat blocajul constituțional, în cazul în care președintele ar respinge repetat propunerea CSM.

În schimb, Curtea a avizat pozitiv prevederea potrivit căreia judecătorii ar avea doar imunitate funcțională, ceea ce presupune că nu poate fi pedepsit pentru opinia juridică sau pentru concluzia la care a ajuns în procesul de luare a deciziei.

Proiectul mai prevede ca jumătate din cei 12 membri ai CSM să fie desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar ceilalţi şase să fie aleşi prin concurs. Guvernul a mai propus ca mandatul de membru al CSM să fie de șase ani.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata