Curtea Constituțională a examinat cererea PPDA privind unele prevederi din Codul Electoral

0 94

Curtea Constituțională (CC) a examinat cererea de neconstituționalitate depusă de Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și admisă de Curtea de Apel Chișinău cu privire la sesizarea Curții privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi din Codul Electoral în legătură cu numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în străinătate, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Curtea a constatat că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Curții, respectarea procedurii prealabile nu este necesară la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare.

Curtea Constituțională menționează că excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea: textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral; cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral și textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în sesizare, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul Electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata