Curtea Constituțională anunță când va examina sesizarea privind validarea alegerilor din 11 iulie

0 89

Curtea Constituțională (CCM) va examina vineri, 23 iulie, adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind confirmarea alegerilor parlamentare anticipate și validarea mandatelor deputaților aleși. Ședința va începe la ora 10:00. Anunțul a fost făcut pe site-ul CCM.

Pe 19 iulie CEC a validat rezultatul alegerilor din 11 iulie, în aceeași zi, raportul a fost transmis la CCM. Pachetul de documente transmis Curții mai conține hotărârea cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor, întocmite de organele electorale, precum și alte documente electorale în vederea validării mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a confirmării listelor candidaților declarați supleanți, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate.

În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători. Rata participării alegătorilor la votare este de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit voturilor valabil exprimate obținute de concurenții electorali la scrutin și, reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „Șor”. Aprobând șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de acești concurenți, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate;
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate;
Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata