Decizie istorică într-un tribunal britanic. Instanța a recunoscut că o fetiță a murit din cauza poluării

0 48

Poluarea face victime, lucru recunoscut, în premieră, de justiția britanică. Din păcate, noxele din aer au fost fatale pentru o fetiță de numai 9 ani din Londra.

Potrivit anchetei, copila a murit de astm agravat de “expunerea la poluarea excesivă a aerului”.

Până la vârsta de 9 ani, Ella Kissi-Debrah a fost o fetiță perfect sănătoasă. S-a îmbolnăvit însă brusc și, după o perioadă, a murit în urma unui stop cardiac provocat de o criză gravă de astm. Dispariţia subită a venit ca un şoc, aşa că mama ei a încercat să găsească o explicaţie.

Rosamund Kissi-Debrah, mama fetiţei decedate: “Am sperat să obţin un răspuns şi credeam că va fi unul scurt şi la obiect, nu m-am gândit că va fi atât de complicat. Atât eu, cât şi avocaţii mei, am avut un dubiu când am citit (pe certificatul de deces, n.r) sintagma “insuficienţă respiratorie”. De insuficienţă respiratorie ar putea suferi o persoană de 100 de ani. Acea persoană poate să se uite la TV şi să moară subit, apoi pe certificatul de deces vor scrie “insuficienţă respiratorie”. Un copil nu se poate îmbolnăvi aşa brusc, din senin, şi apoi să moară. Trebuie să existe un motiv. Întrebarea e: poţi să găseşti motivul exact? Uneori, în viaţă, nu poţi să afli un răspuns. Eu am ştiut că e ceva în neregulă, dar nu am ştiut exact ce anume. ”

Fetița locuia în sud-estul Londrei, la mai puţin de 30 de metri de una dintre cele mai circulate autostrăzi din capitala Marii Britanii. Potrivit unei anchete, în apropierea casei a fost măsurat un nivel “periculos” de dioxid de azot, peste pragul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și de normele Uniunii Europene. Pe certificatul de deces al Ellei apar drept cauze ale morţii: astm sever, insuficienţă respiratorie acută şi expunere la poluarea atmosferică.

Noel Phillips, SKY News: “Aceasta este ziua pentru care familia Ellei s-a luptat timp de 7 ani. Tribunalul din spatele meu a dat un verdict istoric, recunoscând pentru prima dată că poluarea aerului este cea care a provocat decesul fetiţei.”

Verdictul dat de tribunalul din Southwark creează un precedent pentru viitoarele cazuri asemănătoare.

Simon Birkett, fondator Clean Air London: “Acest verdict este dat o dată-n viaţă, dar are ramificaţii asupra tuturor aspectelor vieţii noastre. Cred că pe viitor vom vedea mai multe acţiuni pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ba chiar mai mult decât atât, pentru că acest caz a scos la iveală faptul că poluarea aerului este cauzată şi de alte surse cum ar fi construcţiile, agricultura sau alte domenii. Cred că este un moment special, iar Rosamund a făcut un lucru nemaipomenit pentru milioane de oameni. ”

Pentru mama Ellei a fost prea târziu să își salveze copilă, dar speră că, pe viitor, problema poluării aerului să fie tratată ca o urgență, pentru a putea fi salvate alte vieți.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata